V.l.n.r.: Jeroen Bruning, Anne Slabbekoorn, Dave Ensberg-Kleijkers.
V.l.n.r.: Jeroen Bruning, Anne Slabbekoorn, Dave Ensberg-Kleijkers. Foto: RTV Utrecht
met video

Volop post voor kersverse raadsleden in Nieuwegein: lobby op volle toeren

Algemeen 450 keer gelezen

NIEUWEGEIN • “Geachte raadsleden, gefeliciteerd met uw benoeming en weet dat wij bestaan.” Zo luidt kort samengevat de inhoud van de vele brieven die deze tijd in de digitale inbox van raadsleden belanden. Ze zijn net geïnstalleerd en ontvangen naast felicitaties veel post van woningcorporaties, hoeders van het erfgoed, goede doelen, bedrijven en de belangenorganisaties; allemaal willen ze in beeld komen bij de lokale politiek. Dat schrijft RTV Utrecht.


Zo ook in Nieuwegein, waar bijvoorbeeld de Fietsersbond in een brief “enkele punten meegeeft voor het nieuwe coalitieakkoord”, de bibliotheek wijst op “het belang van een geletterde samenleving” en de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht raadsleden uitnodigt voor een werkbezoek. Drie organisaties vertellen hieronder over hún brief aan de kersverse gemeenteraad van Nieuwegein. Of het zin heeft om zo’n brief te sturen? Daarop geeft politicoloog Hans Vollaard antwoord.  

Anne Slabbekoorn van Stichting Schooldakrevolutie: ‘Leg schooldaken vol met zonnepanelen’
“Ongeveer 25 procent van de scholen in Nederland heeft zonnepanelen. Dat betekent dat er nog veel schooldaken zijn zonder zonnepanelen. Zeker in de gemeente Nieuwegein liggen nog relatief weinig zonnepanelen op schooldaken. Daar willen wij verandering in brengen. Daarom hebben wij de gemeenteraad van Nieuwegein een brief geschreven.

We hebben namelijk maar twee scholen met zonnepanelen in Nieuwegein kunnen vinden. Misschien zien we ze over het hoofd, maar het is natuurlijk niet veel. Zonnepanelen op een schooldak vormen een eenvoudige maatregel om deels de klimaatdoelstellingen van de gemeente in te vullen. Niet alleen een individu of een gezin heeft er baat bij, maar een hele gemeenschap.”

Heeft het zin om een brief te sturen aan raadsleden – of mensen om hen heen – om in beeld te komen bij lokale politici en zo uiteindelijk invloed uit te oefenen? Ja en nee, aldus politicoloog Hans Vollaard van de Universiteit Utrecht.

Vollaard: “Het is altijd aardig om mensen te feliciteren, dus het kan geen kwaad, maar de timing is wat onhandig. Meer dan een jaar geleden zijn politieke partijen al begonnen met hun verkiezingsprogramma. Daar onderhandelen potentiële coalitiepartijen nu over. Ze hadden beter ook een jaar eerder al van zich kunnen laten horen.” Overigens hebben meerdere organisaties laten weten dat ook te hebben gedaan, waaronder Jantje Beton.

Bovendien hebben vooral nieuwe raadsleden het op dit moment erg druk, zegt Vollaard. “Raadsleden worden nu echt overspoeld met allerlei stukken en informatie over hoe de gemeenteraad werkt, hoe de Jeugdwet werkt, wat er te verwachten is bij de Omgevingswet… Zo’n brief komt dus op de grote stapel die ze moeten doornemen, dus de kans dat ze het zien is klein.”

Jeroen Bruning namens Vitens: ‘De drinkwatervoorziening staat onder druk’
“Vitens heeft de raad een brief geschreven, omdat de drinkwatervoorziening onder druk komt te staan. Dat komt door de bevolkingsgroei, het bouwen van vele nieuwe wijken, klimaatverandering en de toenemende vraag van mensen om water te gebruiken. De boodschap van Vitens is dat we de drinkwatervoorziening alleen kunnen verbeteren wanneer we er samen aan werken.

We hopen dat nieuwe gemeenteraadsleden de drinkwatervoorziening voor hun burgers hoog op de politieke agenda zetten. We willen immers allemaal dat het water 24 uur per dag uit de kraan blijft komen, maar dat is niet vanzelfsprekend. Raadsleden kunnen via campagnes mensen motiveren om zuinig met water om te gaan. Ook kunnen ze meewerken aan nieuwe waterwinpunten.” 

Hoe kom je in beeld bij raadsleden en andere mensen die een vinger in de pap hebben wat betreft het gemeentebeleid? Politicoloog Hans Vollaard raadt organisaties vooral aan vaak van zich te laten horen. “Herhaling is belangrijk om een boodschap bij raadsleden naar binnen te krijgen.”

Verder is persoonlijke benadering beter dan een brief, bepleit hij. “Ga eens naar een gemeenteraadsvergadering waar je raadsleden gewoon kunt aanspreken of nodig ze uit voor een werkbezoek. Dat maakt vaak net even wat meer indruk.”

Vergeet ook andere belangrijke spelers niet, luidt het advies van Vollaard. “Denk aan de wethouder én de ambtenaren die vaak de voorstellen voor de wethouder schrijven. Zij hebben een vinger in de pap als het gaat om wat in zo’n voorstel komt. Dat zijn belangrijke spelers om te ‘belobbyen’.”

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur Jantje Beton: ‘Nieuwegein heeft te weinig speeltuinen’
“In Nieuwegein worden speeltuinen maar heel beperkt financieel gesteund. Als we kijken naar een gemeente als Utrecht, gaan er bakken met geld naartoe. Daar kunnen kinderen lekker buitenspelen. Dat is in Nieuwegein echt anders en daar maak ik me wel zorgen over. Mijn boodschap? Raadsleden moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde jeugd voor de kinderen in hun stad.

Speeltuinen zijn goud! Ze helpen enorm bij de ontwikkeling van kinderen, zowel fysiek als sociaal. Ze worden er gelukkiger van. Hun ouders ontmoeten elkaar bovendien in de speeltuin. Soms ontstaan er zelfs setjes… Speeltuinen dragen kortom bij aan de sociale cohesie en aan het voorkomen van ongezondheid.”

Bron: RTV Utrecht, Annemarie de Wit 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 uur geleden
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport gisteren
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie! Nieuws 20 apr, 11:14