<p>De heer Kwant ontving een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Backhuijs.</p>

De heer Kwant ontving een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Backhuijs.

(Foto: Kees van der Meer)

Lintjesregen in Nieuwegein: twee bijzondere inwoners koninklijk onderscheiden

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Ter gelegenheid van Koningsdag worden elk jaar in heel Nederland koninklijke onderscheidingen uitgereikt: de zogeheten Lintjesregen. Twee Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. Het gaat om de heer C. Tims en de heer R.A. Kwant.


Voor een koninklijke onderscheiding komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving gedurende lange tijd bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.  

Tims
Tims was van 1984 tot 1998 trainer bij de Hardloopvereniging Nieuwegein. Van 1999 tot 2011 was hijvoorzitter van de Vogelwacht, afdeling Nieuwegein/IJsselstein. Hij initieerde en organiseerde tien tot vijftien excursies en enkele lezingen per jaar. Ook organiseerde Tims de viering van het 25-jarig jubileum. Verder was hij betrokken bij de gemeentelijke herinrichtingsplannen van de openbare ruimte.

Van 2007 tot 2018 was Tims vrijwilliger bij het Utrechts Klokkenluidersgilde van de Dom. Hij luidde de Domklokken en programmeerde het Domcarillon. Ook was hij lid van de Stichting Herbouw Domkerk. 

Vanaf 2010 is Tims vrijwilliger bij de Stichting Statenjacht Utrecht. De stichting beheert het historisch schip. Hij fungeert in het vaarseizoen als hulp van de schipper en in de wintermaanden coördineert en verricht hij onderhoudswerkzaamheden. 

Kwant
Kwant is sinds 1982 werkzaam bij de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht. “Door zijn inzet zijn ontwikkelingen tot een goed einde gebracht. Dit is mogelijk geweest door zijn enorme creativiteit, doorzettingsvermogen, sterke intermenselijke eigenschappen en een grenzeloos optimisme”, aldus de gemeente Nieuwegein in een persbericht.

Daarnaast was Kwant van 2008 tot 2020 voorzitter van het Wijkplatform Vreeswijk. Hij organiseerde mede de activiteiten en zette zich in voor het oplossen van geluidsoverlast, het bevorderen van de leefbaarheid en het toerisme. Hij spande zich in voor de restauratie van de sluizen en voor het behoud van het dorpshuis. 

Sinds 2021 is Kwant bestuurslid van het Dorpshuis Fort Vreeswijk. Hij stelde mede een plan op voor het exploiteren van het dorpshuis. Het Dorpshuis zou gesloten worden en niet meer beschikbaar zijn voor activiteiten voor de wijkbewoners. Onder andere door de inzet van de heer Kwant bleef het dorpshuis geopend voor activiteiten. Het gebouw werd gerestaureerd en verbouwd. 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten