De Lekdijk.
De Lekdijk. Foto: Aangeleverd

Langs de Lekdijk staan binnenkort 50 militairen en 130 waterschapsmedewerkers voor crisisoefening hoogwater

Algemeen 250 keer gelezen

REGIO • Samen met Defensie organiseert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden van 9 tot en met 12 mei een meerdaagse crisisoefening met de naam ‘Lek(ke) dijk’. Langs de Lekdijk zijn in Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Houten, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug op die maandag, dinsdag en woensdag totaal ruim 50 militairen en 130 waterschapsmedewerkers actief. Ze oefenen een scenario waarin het hoogwater is en de Lekdijk het behoorlijk te verduren krijgt.

Dijkwachten en militairen inspecteren de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven te voet in meerdere rondes, zowel overdag als ‘s avonds: zij zoeken naar (gefingeerde) zwakke plekken en wellen in de dijk.

Dijkwachten en militairen zijn herkenbaar aan hun felgekleurde hesjes en lopen zowel op de weg als op het talud van de dijk.

Daarnaast oefenen waterschapsmedewerkers en militairen op verschillende locaties met het nemen van maatregelen op plekken waar water de dijk (zogenaamd) dreigt te ondermijnen.

‘Vaker en hoger hoogwater’
De Lekdijk beschermt een groot deel van Utrecht en de Randstad tegen overstromingen. Mocht het misgaan, dan treft dat een miljoen mensen achter de dijk en kan de schade oplopen tot 20 miljard euro.

“Met het veranderende klimaat, krijgen we te maken met vaker en hoger hoogwater”, aldus het waterschap. “Daarom werken we de komende jaren aan het versterken van de Lekdijk. En tegelijkertijd oefenen we regelmatig de maatregelen die we als waterschap bij hoogwater treffen. Zo zijn we optimaal voorbereid voor als het nodig is.”

Het waterschap kan in crisissituaties een beroep doen op Defensie voor ondersteuning. “Het is belangrijk om die inzet te oefenen om tijdens een echte crisis goed samen te kunnen werken. Dit kan zijn tijdens periodes van hoogwater, bij wateroverlast maar ook tijdens droogte”, aldus het Hoogheemraadschap.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jongerenplek om te hangen en gamen geopend op Nieuwegeins buurtplein Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwegeinse vader blijft verantwoordelijkheid voor bijna fataal hersenletsel bij zoontje stellig ontkennen, OM eist 5 jaar cel Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Wim uit Nieuwegein doet met zijn uitvinding 'de tafelkoeler' mee aan SBS6-programma Nieuws 8 jun., 13:22
Afbeelding
Nieuwegeins festival 'Geinbeat' gaat dit jaar door op een nieuwe locatie Nieuws 8 jun., 10:17
Afbeelding
Wordt Nieuwegein host van de Hasbro Spelen? De stad neemt het op tegen vier andere plaatsen Nieuws 8 jun., 09:54
Afbeelding
Inbreker tijgert door huisartsenpraktijk in Nieuwegein en steelt geld uit kluis Nieuws 8 jun., 09:33
Afbeelding
Met zelfgemaakte brug slaan inbrekers toe bij volkstuintjes Nieuwegein: 'Ben er narrig van' MET VIDEO 8 jun., 09:21
Afbeelding
Nieuw eetinitiatief op Nieuwegeins buurtplein moet contact tussen bewoners stimuleren Nieuws 7 jun., 16:05