Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegein krijgt extra geld om jongeren uit de criminaliteit te houden

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein is één van de vijftien Nederlandse gemeenten die een plan moeten uitwerken om te voorkomen dat jongeren doorgroeien in een criminele carrière. De gemeente krijgt daarom een deel van de 82 miljoen euro die minister Yesilgöz-Zegerius daarvoor beschikbaar heeft gesteld.


Volgens Yesilgöz-Zegerius vergt de aanpak van dit probleem een forse investering en een lange adem. In het coalitieakkoord trekt dit kabinet jaarlijks meer geld uit: oplopend naar een bedrag van structureel 100 miljoen euro vanaf 2025. Nu kunnen alvast de 15 gemeenten (waaronder Nieuwegein) aan de slag met de uitwerking van plannen voor hun wijken waar de problemen het grootst zijn.

Perspectief
De plannen moeten erop gericht zijn om jongeren perspectief te bieden op werk en inkomen. Daarnaast moeten de samenwerkende instanties hen streng en consequent aanspreken als ze dreigen af te glijden richting criminaliteit. Daarom hebben ook de agenten in de wijken, leraren, jongerenwerkers en reclasseringsmedewerkers een nadrukkelijke rol in de plannen, aldus de minister.

Kinderen
“Criminelen verleiden kinderen op de basisschool al om ergens een pakketje af te geven”, schrijft Yesilgöz-Zegerius. “Ze vragen middelbare scholieren om met hun scooter iemand weg te brengen en op te pikken. Op een dag horen ze schoten en raken ze betrokken bij een liquidatie. Jongeren worden zo de criminaliteit in gezogen en raken hun toekomst kwijt. We moeten voorkomen dat kleine jongens grote criminelen worden. Hier horen ouders ook hun volle verantwoordelijkheid te pakken.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten