<p>Verloskundige Nynke met een baby op de nacontrole.</p>

Verloskundige Nynke met een baby op de nacontrole.

(Foto: Aangeleverd)

Verloskundige Nynke (58) van ‘De Geboortezaak’ in Nieuwegein stopt na 36 jaar: ‘Ik heb met hart en ziel gewerkt’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Nynke Hoogendoorn-van Duivendijk (58) stopt na 36 jaar met haar werk als verloskundige. Ze heeft ruim 2.500 geboortes begeleid in en rondom Nieuwegein. Daarnaast was ze mede-eigenaar van verloskundigenpraktijk ‘De Geboortezaak’ in Nieuwegein. Wij spraken Nynke over haar loopbaan.


Waarom stop je met je werk?
“Ik ben niet alleen verloskundige, maar ook mede-eigenaar van een praktijk. Het vak van verloskundige is pittig: je moet altijd klaar staan en alert zijn. Het vraagt veel, het geeft ook veel. Gelukkig werk ik tegenwoordig in een team en wordt de druk daardoor verdeeld. Wij leveren zorg die zeven dagen per week en 24 uur per dag door gaat. Dat betekent dat het vak altijd op één komt en dat gaat regelmatig ten koste van jezelf.”

Wat is er in de afgelopen 36 jaar allemaal veranderd aan het vak?
“Het vak zelf is niet veranderd, maar de randzaken eromheen wel. Toen ik begon, had ik bijvoorbeeld nog dienst met een zogenaamde ‘semafoon’: dat is soort een pieper. Die pieper had ik dan bij mij, samen met een zak kwartjes. Als je gepiept werd, dan moest je in een telefooncel gaan bellen met de doktersdienst om te horen wat er aan de hand was en waar je heen moest. Het is een groot contrast met de directe bereikbaarheid via de mobiele telefoon van tegenwoordig.”

“Er is nu een andere vraag vanuit aanstaande ouders”.

Zijn de ouders ook veranderd?
“Ja, er is nu een andere vraag vanuit aanstaande ouders. Vroeger hadden mensen zoiets van: als jij het zegt, dan is het zo. Dat is nu meestal niet meer het geval. Wat natuurlijk ook goed is. Het is goed dat mensen zich verdiepen in zwanger zijn en bevallen en daarin persoonlijke keuzes maken.”

Hoe is het om verloskundige te zijn in Nieuwegein?
“Nieuwegein is qua populatie vrij gemêleerd. Je hebt er hoog- en laagopgeleide mensen en veel mensen met een niet-Nederlandse afkomst. Dat laatste is heel leuk, want daardoor kom je als verloskundige in aanraking met andere culturen, met mensen die rondom geboorten andere gewoontes hebben dan wij. Het is verrijkend om daar kennis mee te mogen maken. Als verloskundige kom je in contact met alle sociale lagen van de bevolking: van laag tot hoog opgeleide mensen en ook met mensen die niet goed of niet kunnen lezen. Dat vergt opmerkzaamheid en aanpassingsvermogen. Want als verloskundige wil je dat informatie mensen bereikt, zodat ze goed geïnformeerd keuzes kunnen maken over bijvoorbeeld hoe je zo gezond mogelijk kunt leven. Zij zijn de opvoeders van de volgende generatie.”

Tekst gaat verder onder de foto


Uit de oude doos: verloskundige Nynke na een thuisbevalling. - Foto: Aangeleverd

Zijn er bevallingen die je echt zijn bijgebleven?
“Ik ben ooit betrokken geweest bij een thuisbevalling: dat vlotte allemaal niet zo goed. Uiteindelijk was er reden om naar het ziekenhuis te gaan om wat meer hulp te krijgen. Het was nacht en de vader ging de auto voor zetten. De aanstaande ouders hadden een nest met jonge katjes. De vader was natuurlijk een beetje zenuwachtig. Toen we eenmaal in de auto zaten en weg wilden rijden, zagen we opeens jonge katjes lopen in de tuin. Hij had de deur niet goed dichtgedaan.”

En wat gebeurde er toen?
“Toen was er stress ten top. Dat gold natuurlijk ook voor de mevrouw die aan het bevallen was, zo konden wij niet vertrekken. Zij ging daarom weer naar binnen. De vader en ik hebben toen met zijn tweeën de katjes gezocht. Middenin de nacht liepen we in de tuin met een zaklantaarn en kattenbrokjes. We moesten helemaal onder de struiken kruipen. Toen we alle katjes hadden gevonden, zijn we naar we naar het ziekenhuis vertrokken. Ik kwam daar aan met allemaal modder op mijn broek en zag er echt totaal niet uit maar er was rust bij de ouders, dat was het belangrijkste. Een aantal uur later is er een prachtige dochter geboren.”

“Een geboorte is zo’n belangrijk moment in ieders leven”.

Je hebt heel wat meegemaakt.
“Het is wel een mooi verhaal, omdat het aangeeft hoe dichtbij je bent als verloskundige. Dat is het bijzondere aan het vak. Ik heb met hart en ziel gewerkt. Een geboorte is zo’n belangrijk moment in ieders leven. Tot op hoge leeftijd kunnen vrouwen – en partners ook – zich die gebeurtenis nog herinneren. Ik heb mij dat altijd gerealiseerd en mijn best gedaan het tot een goede belevenis te maken voor mensen.”

Wat ga je doen als je bent gestopt?
“Ik heb een grote belangstelling voor de natuur en duurzaamheid. Daarom denk ik dat ik het heel leuk vind om imker te worden. Bijen zijn immers van groot belang voor de natuur en daarmee voor het voorbestaan van de aarde en de mensheid. Verloskundige is een vak van de bloemetjes en de bijtjes: daar zit dus ook mijn vervolgrichting in.”

Nynke stopt per 1 juni met haar werk als verloskundige. Mensen die nog iets tegen haar willen zeggen, kunnen e-mailen naar afscheid.nynke@degeboortezaak.nl of post sturen naar de verloskundigenpraktijk.


Verloskundige Nynke doet spreekuur op de praktijk. - Foto: Aangeleverd

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten