Afbeelding
Foto: RTV Utrecht

Tranen bij nabestaanden, verdachte cold case ‘WK-moord’ krijgt 11,5 jaar cel

Algemeen 682 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Appie L. moet 11,5 jaar de gevangenis in voor het doodsteken van Richard Houtveen in Nieuwegein. De 45-jarige veroordeelde uit Harmelen is door de rechtbank in Utrecht schuldig bevonden aan het geweldsmisdrijf dat bekend is geworden als de WK-moord. Volgens de rechter gaat het om doodslag. Dat schrijft RTV Utrecht.

De rechtbank oordeelt dat overtuigend is bewezen dat L. Houtveen opzettelijk heeft gedood. Een andere mogelijke dader was niet in de buurt op het moment dat het slachtoffer de fatale steekwond opliep en het bloedspoor begon op de plek waar kort daarvoor Appie L. met Houtveen had staan ruziën.

Mes in zijn hart
Tijdens de voetbalfinale op 11 juli 2010 - Nederland verloor in Zuid-Afrika van Spanje - waren er bij het grote scherm op Cityplaza in Nieuwegein meerdere confrontaties geweest tussen de vriendengroepen van Houtveen en Appie L. Na de wedstrijd werd Houtveen met een mes in zijn hart gestoken. Hij zeeg enkele meters verderop in elkaar voor de ogen van zijn vriendin en overleed ondanks een spoedoperatie in het ziekenhuis.

Hoewel de inmiddels 45-jarige L. tot het eind toe heeft volgehouden dat hij niets met de dood van Houtveen te maken heeft ziet de rechtbank genoeg bewijs voor een veroordeling. L. was twaalf jaar geleden al in beeld geweest als verdachte en werkte indertijd ook mee aan een reconstructie, maar het Openbaar Ministerie kreeg de zaak toen niet rond. 

Onderzoek heropend
In 2017 werd het onderzoek heropend na nieuwe informatie van een getuige. Enkele jaren later werd een mes gevonden waarmee Houtveen mogelijk om het leven is gebracht. Het lag in het water onder een brug waar L. direct na het misdrijf lang met zijn handen op de reling heeft gestaan. Een vriend van hem herkende het vissersmes dat L. vroeger vaak bij zich droeg, ook op de avond van de WK-finale.

De moeder van Richard Houtveen heeft de rechtszaak vanaf de publieke tribune gevolgd. Ze hoorde het vonnis tegen Appie L. in tranen aan. Ze diende een forse vordering tot schadevergoeding in, onder meer vanwege de kosten die ze maakte om diverse herdenkingsplekken voor haar zoon van verse bloemen te blijven voorzien. De rechtbank oordeelt dat L. haar 28.000 euro moet betalen. Tegen RTV Utrecht zegt ze dat er eindelijk rust voor haar en de andere nabestaanden komt zodra het vonnis definitief is. 

'Ik heb het niet gedaan'
Appie L. is direct na de rechterlijke uitspraak weggevoerd, tot grote ontzetting van zijn familieleden. Ze kregen geen gelegenheid meer om nog afscheid te nemen. Ook na het vonnis bleef L. volhouden dat hij ten onrechte is beschuldigd. "Ik heb het niet gedaan", herhaalde hij terwijl hij op tafel sloeg. Advocaat Paul Emmelot, die Appie L. al vanaf de eerste verdenkingen in 2010 heeft bijgestaan, kondigde voor de zitting van vandaag al aan dat zijn cliënt zich niet neer zou leggen bij een veroordeling.

"Heel teleurstellend", bevestigde hij na afloop aan rechtbankverslaggever Riks Ozinga. "Deze uitspraak is dermate vervelend voor mijn cliënt, en dan druk ik me zacht uit, dat dit zeker rijp is voor een hoger beroep." Hij beweert dat alle bewijzen zo zijn verzameld, gekneed en gedraaid dat het in de richting van zijn cliënt als schuldige wijst. Volgens Emmelot laat de beschikbare informatie genoeg ruimte om een andere kant op te redeneren, waardoor niet met zekerheid vast te stellen is dat Appie L. verantwoordelijk is voor de dood van Richard Houtveen.  

Bron: RTV Utrecht, Riks Ozinga

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De Galecopperbrug.
Let op: Galecopperbrug binnenkort volledig afgesloten voor verkeer Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwegein investeert 1 miljoen euro in Stedin Nieuws gisteren
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis wil medicijnresten in afvalwater verminderen Nieuws gisteren
• De Beursfabriek in Nieuwegein, waar momenteel 120 asielzoekers worden opgevangen.
Gemeente Nieuwegein: 'Crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt rustig' Nieuws 28 mrt, 10:31
• Girls Day 2022 bij LBP|SIGHT in Nieuwegein.
Girls' Day bij bedrijf in Nieuwegein moet meiden warm maken voor techniek Nieuws 27 mrt, 15:59
• In City Nieuwegein wordt momenteel volop gebouwd.
Één torenkraan minder in City Nieuwegein: 'Hijsen tot grote hoogte zit erop' Nieuws 27 mrt, 15:38
• City Park werd afgelopen zomer geopend.
Nieuwegeins park moet hondenpoepvrij blijven: 'We rekenen op begrip van baasjes' Nieuws 27 mrt, 15:18
• Marco Barten (l) en Dyon Verkruijssen (r) schudden elkaar de hand na tekening van het contract.
Marco Barten nieuwe hoofdtrainer van Nieuwegeinse korfbalvereniging Sport 27 mrt, 15:11