Jenny en Ineke drinken koffie op het buurtplein.
Jenny en Ineke drinken koffie op het buurtplein. (Foto: Judith de Laat)

Op bezoek bij Buurtplein Galecop in Nieuwegein: ‘Hier voel ik me thuis’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • “Kom over die drempel om te kijken wat er allemaal te doen is hier”. Aan het woord is vrijwilliger Jenny. Twee dagen per week is ze gastvrouw van het buurtplein. “We zijn altijd open voor een kopje koffie, een praatje en er zijn heel veel activiteiten. Er komen hier mensen uit heel Nieuwegein. De drempel om een buurtplein te bezoeken is nog hoog,” vertelt Jenny. “Zeker na corona. Maar het kan weer. En er is zoveel te doen.” 


Dat beaamt bezoeker Ineke, die het buurtplein in Galecop vaak bezoekt. “Ik lunch hier op maandag en op dinsdag krijg ik avondeten. Twee keer in de week sport ik. En daarna drink ik een kopje koffie, zo leerde ik Jenny kennen. De leukste vrijwilliger van Nieuwegein, altijd vrolijk. Deze plek geeft me veel meer dan alleen het sporten, ik voel me nooit eenzaam. Je wilt toch niet achter de geraniums zitten?” 

Jenny knikt druk mee: “Door dit werk, kom ik onder de mensen. Ik zorg thuis voor mijn man en dit is mijn uitje. Ik vind gezelligheid en vertier. En dat gun ik andere mensen ook. Dus kom je huis uit, kom naar hier, babbel een beetje, drink een kopje koffie.”

Vooroordelen loslaten
De dames van de Swing gym (elke vrijdag om 9.00 uur) zitten aan de koffie en doen een duit in het zakje. “Ik denk dat er veel mensen zijn die niet weten wat er allemaal te doen is. Zelf kom ik uit een andere wijk. Ik heb een buurtplein om de hoek, maar daar ben ik nooit naar toe gegaan. Het sprak me niet aan. Ik werd gevraagd door een vriendin om naar Galecop te komen en hier voel ik me thuis.”

Haar sportvriendin vult aan: “Dat is het ‘m misschien ook. Je zit niet altijd vast aan je eigen wijk. Het is belangrijk dat je een activiteit vindt die bij je past, met mensen die bij je passen. Dat weet je alleen als je er bent geweest. En soms moet je dan wat vooroordelen loslaten. Dat een buurtplein suf is, bijvoorbeeld.”

Een belangrijke boodschap, vinden de dames. “Ik ben heel actief, ik werk, ik sport én ik kom in het buurtplein. Het is echt voor iedereen. Het is een kwestie van de stap nemen om te gaan. Dat moet je natuurlijk wel durven.”

Een boodschap dus aan alle buurtpleinbezoekers. Vraag eens je buurvrouw mee, iemand uit de wijk, een vriendin of een kennis. Dan hoeft een ander niet alleen te komen, de drempel is veel lager. Bij deze dus de uitnodiging van Hetty, Riet, Wil, Angela, Anita en Trudy: “Je bent bij ons van harte welkom.”

Grote stap
Jenny doet meer dan alleen koffie zetten: ze is betrokken bij de organisatie van activiteiten die plaatsvinden, waaronder de healthcheck op 10 juni. “Er zijn dan workshops, beweegactiviteiten, er is muziek en we zijn natuurlijk ook gewoon open voor een kopje koffie of thee, een lekker hapje en een praatje. Twee vliegen in een klap, want je ontdekt meer over je eigen gezondheid op een heel leuke manier én je krijgt een idee van wat er allemaal te doen op het buurtplein. Een mooie gelegenheid om eens te komen kijken.”

Jenny en Ineke hopen dat het organiseren van een middag met leuke activiteiten veel nieuwe bezoekers oplevert. Ineke: “Soms zitten mensen echt vast in hun huis. Ik begrijp heel goed dat het een grote stap is om naar een buurtplein te gaan. Maar het levert zo veel op. Als je niet durft, vraag dan iemand mee. Een buurvrouw, iemand uit de wijk. Een vriend of vriendin. Kom in ieder geval naar de middag van de health check. Daar komen trouwens ook vaker mensen in hun eentje naar toe. Misschien is het een mooie start. Tot dan.”

Informatie
De healthcheck in de Galecopperboog vindt plaats op vrijdagmiddag 10 juni vanaf 13.45 uur en is gratis voor iedereen. Kijk voor meer informatie op de website van de bibliotheek. 

De healthcheck wordt georganiseerd door bibliotheek De tweede verdieping, Sport-ID, Fysiotherapie Galecop, gemeente wijkcoördinator Galecop, Hogeschool Utrecht, Saltro, Movactor en de buurtbewoners.

Judith de Laat
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten