De politie viel in oktober 2018 een groothandel en een growshop aan de Ravenswade in Nieuwegein in.
De politie viel in oktober 2018 een groothandel en een growshop aan de Ravenswade in Nieuwegein in. Foto: Koen Laureij

OM eist celstraffen en wil miljoenen afpakken van directeuren van Nieuwegeinse groothandel voor hennepkwekers

Algemeen 1.054 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De twee directeuren van een Nieuwegeinse groothandel die alle mogelijke spullen leverden voor het kweken van cannabis, gaan een jaar de gevangenis in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Volgens het OM is bewezen dat ze willens en wetens jarenlang producten leverden voor de professionele en grootschalige hennepteelt, via hun groothandel HPG en growshop Het Groeipaleis. Daarmee zouden de twee Nieuwegeiners de afgelopen 3,5 jaar zo’n 10 miljoen euro winst hebben gemaakt, bij een omzet van 100 miljoen euro. Het OM heeft de rechtbank gevraagd om alle bezittingen verbeurd te verklaren die de twee met hun handel hebben vergaard. Daarnaast zouden ze ook nog de maximale boete van 81.000 euro moeten betalen. Dat schrijft RTV Utrecht.

Twee verkoopmedewerkers van HPG zouden een half jaar de cel in moeten. Tegen de zoon van een van de directeuren werd een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf geëist en een boete van 10.000 euro, omdat hij de growshop had overgenomen van zijn vader. Die had hetzelfde assortiment als de groothandel.

IKEA-magazijn
Op 9 oktober 2018 deed de politie een grootscheepse inval bij de bedrijfspanden aan de Ravenwade in Nieuwegein. Daarbij werd “een groothandel met de omvang van IKEA-magazijn” aangetroffen, stellen de officieren van justitie. De groothandel nam volgens de politie en het OM een centrale plaats in binnen de professionele hennepteelt in Nederland, maar ook in het buitenland.

Al ruim voor de inval besloten politie en OM de activiteiten van HPG nader te onderzoeken, omdat het bedrijf in een andere zaak was opgedoken. De directeuren en twee verkopers in de buitendienst werden geobserveerd en afgeluisterd. Vrachtwagens van het bedrijf werden gevolgd als ze goederen gingen afleveren. En op een grote hennepbeurs in Barcelona werden pseudo-kopers ingezet, aan wie spullen voor een grootschalige hennepkwekerij in Portugal werden verkocht. 

Peper en tomaten
De verdachten hielden tijdens de rechtszaak vol dat zij een volkomen legaal bedrijf runden dat zich hield aan een belangrijke wetswijzing die vanaf maart 2015 van kracht was. Daarvoor was een speciaal handboek ontwikkeld en werd het personeel geïnstrueerd. Er werd niet meer aan particulieren geleverd. Klanten mochten alleen nog maar echte winkels en webshops zijn met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De verkoopmedewerkers moesten dat nauwgezet controleren.

Maar volgens het OM wisten de verdachten dondersgoed waarmee ze bezig waren en was dit protocol onderdeel van een rookgordijn waarmee zij een papieren werkelijkheid creëerden. De verkoopmedewerkers instrueerden nieuwe klanten over hoe ze een KvK-inschrijving moesten regelen en zich konden voordoen als reguliere winkel of webshop in tuinbouwartikelen.

Tegenover undercover-agenten zei de buitenlandvertegenwoordiger van HGP dat zij “slim genoeg zijn om alles er legaal uit te laten zien, terwijl het dat niet is.” En ook dat ze “standaard zaden van tomaten en pepers bij de bestellingen doen. Dan heb je tenminste een verhaal als je wordt gecontroleerd.”  

Klant doodgeschoten
Meerdere grote hennepkwekerijen die in voorgaande jaren werden ontdekt, bleken gebruik te maken van spullen die waren geleverd door het Nieuwegeinse bedrijf. Veel van deze illegale hennepkwekers hebben voor tienduizenden euro’s aan apparatuur, plantenvoeding en andere benodigdheden gekocht. Twee klanten kochten zelfs voor bedragen van 289.000 en 400.000 duizend euro aan spullen van de Nieuwegeiners.

Bij een aantal opgerolde hennepkwekers werden vuurwapens gevonden. Een growshop-eigenaar uit Hengelo, die klant was van HPG, werd samen met drie anderen doodgeschoten. Dat maakt volgens het OM duidelijk dat de klanten van HPG zich bezighielden met zware, ondermijnende criminaliteit die hard aangepakt moet worden.

Structureel witwassen
Volgens het Openbaar Ministerie werden de criminele winsten van HGP en Het Groeipaleis structureel weggesluisd naar holdingmaatschappijen die speciaal voor dat doel waren opgezet. Deze bv’s hadden ruim drie miljoen euro in kas en er waren vijf panden voor gekocht op bedrijventerreinen in Nieuwegein. Het OM wil dat de rechtbank alle voorraden en eigendommen van HGP en Het Groeipaleis verbeurd verklaard. Dat geldt ook voor alle bezittingen van de holdingmaatschappijen, dus ook voor het onroerend goed.

Vandaag is het woord aan de verdediging. De advocaten van de vijf verdachten reageren dan op de strafeisen van de aanklagers. Zij zullen proberen aan te tonen dat de activiteiten van cliënten volkomen legaal waren. Het OM en de verdediging kunnen vervolgens nog een keer op elkaars standpunten reageren. De verdachten zelf krijgen uiteindelijk het laatste woord.

Als er vandaag onvoldoende tijd is, gaat de zaak volgende week donderdag verder. De rechtbank neemt daarna ruim de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak staat gepland op 21 juli.

Bron: RTV Utrecht, Riks Ozinga

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 9 uur geleden
• Het team van de brandweerpost Nieuwegein tilt een slachtoffer uit een voertuig tijdens de oefening.
Grote oefening met hulpdiensten in voormalig Ecolab in Nieuwegein Nieuws 12 uur geleden
• De kraam van 'Heel Vreeswijk Bakt!' in 2023.
'Heel Vreeswijk Bakt' op Koningsdag: wie wordt de meesterbakker? Nieuws 24 apr, 11:29
• Foto ter illustratie.
Televisieserie 'Tot het Einde' met Nieuwegeinse vrijwilligers Nieuws 23 apr, 14:53
• Nieuwe directeur Rick de Vos voor de Willem Alexanderschool aan de Julianaweg.
Willem Alexanderschool in Vreeswijk verwelkomt nieuwe directeur Nieuws 23 apr, 12:37
• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 23 apr, 09:46