<p>Vier leden van de cliëntenraad van de Cimbaalsingel verrichten de officiële opening.</p>

Vier leden van de cliëntenraad van de Cimbaalsingel verrichten de officiële opening.

(Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Woongroep voor mensen met verstandelijke beperking geopend in Nieuwegein

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • De Cimbaalsingel in Nieuwegein is vrijdag officieel geopend. Hier wonen sinds 2019 veertig ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking.


De bewoners hebben allemaal een eigen studio met sanitair en keukenblokje, een eigen huisnummer en brievenbus. Daarnaast is er dagbesteding op de Cimbaalsingel. Vanwege de coronapandemie kon het openingsfeest twee keer eerder niet doorgaan. 

Woonkamer
“Het viel niet mee om zo’n grote locatie te openen in coronatijd. Er stond veel druk op de medewerkers”, vertelt zorgmanager Christy van Vliet. “Maar alles is goed gegaan. Daar ben ik super trots op. Het is leuk wonen hier, maar het is ook een fijne plek om te werken. Soms komen we handen tekort om alles te kunnen doen wat we willen.”

Naast de privéruimtes is er op elke afdeling ook een woonkamer. “De bewoners kunnen op hun eigen kamer eten, maar de meesten vinden het fijn en gezellig om samen te eten in de woonkamer”, aldus Christy.

Officiële opening
Vier leden van de cliëntenraad verrichtten de officiële opening. Zij knipten samen een lint door en overhandigden dit als een symbolische sleutel aan bestuurder Ella van Lingen. “Het is fijn dat dit huis niet alleen een sleutel heeft, maar ook een open deur”, zo sprak zij. “Die staat ook voor de gastvrijheid van de bewoners.”

Van Lingen overhandigde de cliëntenraad een cheque met een bedrag om te besteden aan een nieuwe ontmoetingsruimte.

‘Het is echt een luxe om hier te wonen’
De cliënten wonen met veel plezier in de Cimbaalsingel. “Het is prima, we krijgen veel aandacht”, zegt bewoonster Bea Smit. “De leiding krijgt een tien van mij, ze staan dag en nacht voor je klaar.”

De bewoners gaan allemaal enkele keren per week naar de dagbesteding. Ook Nelly Douma. “Ik ga er kleuren, handwerken, stickertjes opplakken, kaarten maken, veel knutselen, ook met strijkkralen”, somt ze op. “Alles wat ik heb gemaakt, heb ik opgehangen aan de kast in mijn kamer.” 

Maarten Stappers is vicevoorzitter van de cliëntenraad. Dat gaat hem goed af: hij heeft ervaring in het verenigingsleven en biedt een luisterend oor. Naast de dagbesteding gaat hij ook wekelijks buiten de deur bridgen en naar de soos. “In het weekend krijg ik veel visite. Het is echt een luxe om hier te wonen.”


Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten