<p>Margreet, Nancy en Ella zijn klaar voor de start van hun bewonersinitiatief.</p>

Margreet, Nancy en Ella zijn klaar voor de start van hun bewonersinitiatief.

(Foto: Louise Mastenbroek)

Buurtbewoners organiseren activiteiten bij nieuwe Gezondheidshuis in Nieuwegein

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het nieuwe Gezondheidshuis De Componist aan de Diepenbrocklaan is sinds vorige maand in bedrijf. Op de begane grond met ingang naar de tuin bevindt zich het buurtplein: een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk. Daar worden activiteiten georganiseerd door buurtbewoners, zoals Ella, Nancy en Margreet. Zij zijn klaar voor de start van hun bewonersinitiatief.


Nancy was lid van de klankbordgroep voor de ontwikkeling van het nieuwe Gezondheidshuis. Ze had ideeën over hoe bewoners daar in een vroeg stadium bij betrokken konden worden. Nancy maakte een klein basisplan en raadpleegde haar eigen netwerk. Al snel ontstond er een groepje met actieve buurtbewoners die mee wilden praten over de praktische initiatieven die er moesten komen.

Diner en lunch
Ella had al veel ervaring op buurtpleinen als vrijwillig kok. “Daardoor kon ik weer anderen benaderen die me nu gaan helpen”, zegt ze.

Nu gaan ze drie keer in de week ‘s avonds koken voor mensen in de wijk, ook op zondag. Daarnaast zorgen ze twee keer in de week voor een lunch. “We starten het wel langzaam op, dus we gaan niet meteen vol draaien”, zegt Ella. 

“En we doen een project met kinderen van de Beatrixschool, die gaan we leren koken. In de tuin komt een moestuin, daaruit kunnen we groenten gebruiken.”

Kleuren voor volwassenen
Margreet, op haar beurt, heeft ervaring met het kleuren met volwassenen. “Dat is ontspannend en gezellig, zelfs therapeutisch”, zegt ze. “Mensen staan versteld van hun groei op kleurgebied. Na een paar keer zien ze al wat de mogelijkheden zijn.”

Margreet begeleidt iedereen individueel, naar keuze met een weekopdracht voor thuis.

‘Art journal’
Nancy gaat met de wijkbewoners een ‘art journal’ maken. “Dat is een eigen boek waarin je met creatief materiaal werkt”, zegt ze. “Je kan doen wat je wil: schilderen, plakken, tekenen of schrijven. Er zit soms een bladzijde in waarbij je denkt: ik ben boos geweest, dat moest ik even kwijt. Je kan iets uitproberen. Als het niet werkt, dan pak je de volgende bladzijde.”

Opening
Er komen ook nog andere activiteiten op het buurtplein. Tijdens de opening van het gezondheidshuis op zaterdag 2 juli is daar meer informatie over te verkrijgen.

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten