<p>Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.</p>

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

(Foto: Google Street View)

VRE-bacterie aangetroffen in St. Antonius Nieuwegein: isolaties en extra hygiënemaatregelen

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Bij een aantal patiënten in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is de zogenaamde VRE-bacterie aangetroffen. Dit is een bacterie die ongevoelig is voor de meeste gangbare antibiotica. Alleen bij verzwakte mensen kan de bacterie soms infecties veroorzaken.


De bacterie is aangetroffen bij patiënten op de afdelingen IC en cardiologie. Hier worden de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, zodat de VRE-bacterie zich niet verder verspreidt. Dat meldt het ziekenhuis.

Isolatie
Een van deze maatregelen is het uitvoeren van een contactonderzoek onder patiënten die risico hebben gelopen op besmetting. De opgenomen patiënten die (mogelijk) drager zijn van de VRE-bacterie, worden volgens protocol in isolatie verpleegd.

Daarbij gelden extra maatregelen op het gebied van hygiëne. 

In de darm
“De afkorting VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok”, zo meldt het St. Antonius Ziekenhuis. “Een enterokok is een bacterie die van nature bij mensen in de darm voorkomt. De VRE-bacterie is ongevoelig voor de meeste gangbare antibiotica, maar wel gevoelig voor zogenoemde reserve antibiotica.”

Gezonde mensen die een dergelijke bacterie bij zich dragen, ondervinden hier volgens het ziekenhuis geen last van en worden er ook niet ziek van. “Alleen bij verzwakte mensen kan de VRE soms infecties veroorzaken. De VRE-bacterie verdwijnt meestal vanzelf weer.”

Brief
Het ziekenhuis meldt dat patiënten die momenteel op de betreffende afdelingen verblijven, zijn geïnformeerd. Patiënten die in de afgelopen periode opgenomen zijn geweest op deze afdelingen en dus mogelijk de VRE-bacterie bij zich dragen, zijn in kaart gebracht en ontvangen binnenkort een brief om hen hierover te informeren.

Bij een bezoek aan de polikliniek worden deze patiënten ook geïnformeerd en bij eventuele heropname zullen zij in contactisolatie verpleegd worden.

Bezoek
Patiënten en overige bezoekers kunnen het ziekenhuis gewoon blijven bezoeken, zowel voor een polikliniekbezoek als voor een opname. Daar waar nodig, wordt men gewezen op de extra hygiënemaatregelen.  

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten