Tussen Nieuwegein en IJsselstein ontspoorde in januari nog een tram na een aanrijding.
Tussen Nieuwegein en IJsselstein ontspoorde in januari nog een tram na een aanrijding. Foto: Koen Laureij

Motie voor veilige tramovergangen in Nieuwegein aangenomen door Provinciale Staten

30 jun, 11:32 Algemeen 146 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Provinciale Staten van Utrecht hebben de motie ‘veilige overgangen trams Nieuwegein’ met brede steun aanvaard. Met het indienen van deze motie willen initiatiefnemers CDA en Partij voor de Dieren alle tramwegovergangen in Nieuwegein veiliger maken.

Dit willen ze onder andere doen door op de overgangen waar ongelukken hebben plaatsgevonden passende maatregelen te nemen, bij voorkeur door het plaatsen van slagbomen. Ook JA21 is mede-indiener en deelt de mening dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft.

Meer dan 60 ongelukken
“Sinds 2018 zijn er meer dan 60 ongelukken gebeurd met trams in Nieuwegein. De snelheden van de trams variëren van 30 tot 70 of 80 km per uur. Zulke snelheden zorgen voor voetgangers, fietsers, automobilisten en andere weggebruikers voor gevaarlijke situaties, flinke schades en ernstige ongelukken”, zo staat in een persbericht van de CDA Statenfractie Utrecht.

“Daarnaast zullen er in de nabije toekomst meer trams gaan rijden. Daarbij valt op dat in IJsselstein alle overgangen zijn voorzien van slagbomen en dit heeft tot een aanzienlijke daling van het aantal ongevallen geleid. De indieners van de motie zijn dan ook tevreden dat de motie is aangenomen en dat dit tot veiligere tramwegovergangen zal leiden.”

‘Voorkomen beter dan genezen’
CDA-Statenlid Gerdien Bikker: “De vele ongelukken met (jonge) fietsers, voetgangers, scooters en auto’s op de tramovergangen, gaan ons aan het hart. Het is de hoogste tijd voor maatregelen. We vinden dat de provincie moet investeren in veilige tramovergangen. Daarom hebben we deze motie ingediend.”

PvdD-Statenlid Willem van der Steeg: “Om een veilige verkeerssituatie in Nieuwegein te creëren, is het van belang dat de provincie Utrecht investeert in de veiligheid van het tramsysteem. Spoorbomen kunnen daarbij helpen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen, vandaar dat we Gedeputeerde Staten oproepen nu passende maatregelen te treffen, om de kans op ongelukken te minimaliseren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Antonius Ziekenhuis klimt op de fiets en levert medicijnen thuis af Algemeen 10 aug, 10:59
Afbeelding
Ernstig ongeval op N421: twee mensen gewond 112 10 aug, 08:08
Afbeelding
Dit is de laatste Stamtafel. Het gaat u goed! Column 9 aug, 15:22
Afbeelding
SV Geinoord hervat training, maar nog niet iedereen terug van vakantie Sport 9 aug, 14:17
Afbeelding
Vrouwenkoor refreshSing viert al veertig jaar muzikaal feest Algemeen 9 aug, 08:38
Afbeelding
Toename aantal woninginbraken in zomerperiode: wat dekt de verzekering? Algemeen 9 aug, 08:24
Afbeelding
Doelman Mitchell van Oort terug in Nieuwegein Sport 7 aug, 20:07
Afbeelding
Onderzoek naar de beste behandeling van klachten van de voeten bij diabetes Algemeen 5 aug, 08:52