De politie viel in oktober 2018 een groothandel en een growshop aan de Ravenswade in Nieuwegein in.
De politie viel in oktober 2018 een groothandel en een growshop aan de Ravenswade in Nieuwegein in. Foto: Koen Laureij

Celstraf voor directeuren van Nieuwegeinse groothandel voor hennepteelt

28 jul, 16:31 Algemeen 712 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Twee 50-jarige mannen uit Nieuwegein zijn door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook moeten ze beiden een geldboete betalen van 81.000 euro. De twee mannen waren directeuren van een groothandel in Nieuwegein die artikelen verkocht die gebruikt kunnen worden voor de illegale hennepteelt. Ze maakten in vier jaar tijd een omzet van ongeveer 102 miljoen euro. 

Ook een zoon van één van de twee en een andere man zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid. Een vijfde verdachte is vrijgesproken.   

Groothandel
De twee mannen uit Nieuwegein hadden de groothandel al langer. Ze verkochten al vóór 2015 artikelen aan bedrijven die gebruikt kunnen worden voor de illegale hennepteelt. Dit werd vanaf maart 2015 strafbaar. Hier waren de mannen zich ook van bewust.

Naar eigen zeggen hebben ze er toen alles aan gedaan om te voorkomen dat hun artikelen gebruikt zouden worden voor de grootschalige hennepteelt. Ze verklaren dat ze artikelen verkochten aan bedrijven en dat ze dan vervolgens geen zicht meer hadden op wat er met de spullen gebeurde. Ze gingen er vooral vanuit dat het gebruikt werd voor hobbymatige en medicinale hennepteelt. 

Maar dat gelooft de rechtbank niet. De aard en de omvang van de verkochte en de te koop aangeboden artikelen zou daar niet bij passen. Zo ging het in sommige gevallen om zeer grote apparatuur en machines. De rechtbank maakt uit tapgesprekken op dat de verdachten zich wel degelijk bewust waren van wat de bestemming van hun artikelen was. Daarnaast is op de computer van de groothandel een instructie voor het maken van een hennepkwekerij gevonden.  

Lees ook: “OM eist celstraffen en wil miljoenen afpakken van directeuren van Nieuwegeinse groothandel voor hennepkwekers”

Undercoveractie
Naast de twee directeuren is ook een 56-jarige man uit Soesterberg veroordeeld. De rechtbank legt hem een maand voorwaardelijke gevangenisstraf én een taakstraf van 100 uur op. De man werkte als vertegenwoordiger van de groothandel in het buitenland. Op een cannabisbeurs werd hij benaderd door undercoveragenten en uiteindelijk leidde dat contact tot een levering van apparatuur voor hennepkwekerijen.

Een 53-jarige man uit Tilburg is door de rechtbank vrijgesproken. Hij speelde een rol bij de strafbare feiten, maar het is niet bewezen dat dat ook een leidinggevende rol was. Terwijl juist enkel dat hem door het Openbaar Ministerie werd verweten. 

Tot slot is ook een 26-jarige Nieuwegeiner - de zoon van één van de directeuren - veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een geldboete van 10.000 euro. Hij gaf leiding aan een winkel in Nieuwegein die spullen op voorraad had die geschikt waren voor illegale hennepkwekerijen.  

In stand houden illegale hennepteelt  
De rechtbank neemt het de verdachten en bedrijven in deze zaak zeer kwalijk dat zij een bijdrage hebben geleverd aan het in stand houden van de illegale hennepteelt en alleen dachten aan geld verdienen. Naast de opgelegde straffen aan de verdachten worden ook alle bezittingen en alle gelden van vijf bedrijven verbeurd verklaard.

Dit betekent dat alles in beslag genomen is en de verdachten het ook niet meer terugkrijgen. De waarde hiervan loopt op tot in de miljoenen euro’s. De bedrijven zijn door de rechtbank veroordeeld voor het witwassen van inkomsten van de groothandel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Antonius Ziekenhuis klimt op de fiets en levert medicijnen thuis af Algemeen 10 aug, 10:59
Afbeelding
Ernstig ongeval op N421: twee mensen gewond 112 10 aug, 08:08
Afbeelding
Dit is de laatste Stamtafel. Het gaat u goed! Column 9 aug, 15:22
Afbeelding
SV Geinoord hervat training, maar nog niet iedereen terug van vakantie Sport 9 aug, 14:17
Afbeelding
Vrouwenkoor refreshSing viert al veertig jaar muzikaal feest Algemeen 9 aug, 08:38
Afbeelding
Toename aantal woninginbraken in zomerperiode: wat dekt de verzekering? Algemeen 9 aug, 08:24
Afbeelding
Doelman Mitchell van Oort terug in Nieuwegein Sport 7 aug, 20:07
Afbeelding
Onderzoek naar de beste behandeling van klachten van de voeten bij diabetes Algemeen 5 aug, 08:52