Christ van Loon: "Gek op Utrecht, dus we drinken Domwijn."
Christ van Loon: "Gek op Utrecht, dus we drinken Domwijn." Foto: Louise Mastenbroek

Proosten op de Dom en het leven!

2 aug, 15:54 Algemeen 388 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Bij wijnhandel-slijterij Grapes & Bottles op Nedereind is een echte ‘Utregse’ wijn te koop, de Domwijn. Voor de echte Utrechter, maar ook voor de liefhebber van de stad. En die zijn er veel in Nieuwegein vertelt eigenaar Christ van Loon.

Me Stadsie

“In onze wijnhandel komen vaak mensen die gek zijn op hun Utrecht. Gek op ‘me stadsie’ hoor ik vaak, op FC Utrecht en natuurlijk op de beroemde Dom. Ik vond het leuk om voor alle mensen die Utrecht een warm hart toedragen een mooie wijn te ontwikkelen. Een wijn die gewoon lekker is en waarmee je kan toasten en vieren. We hebben nu vijf mooie wijnen. Twee rode, twee witte en een rosé.”

Ontwikkeling

“Het project is gestart in coronatijd. We zijn begonnen met het vinden van de geschikte wijnleverancier en het ontwikkelen van het etiket. Het is een Franse wijn geworden. Nederlandse wijnhuizen kunnen dit niet in deze omvang produceren. Het etiket moest, wat mij betreft, gemaakt worden door iemand die daar ervaring in had. Het is strak en heel herkenbaar geworden. Op de achterzijde staat het refrein van het liedje Laag over Laag. Dat is een liedje van de Utrechtse band Jan van Piekeren en gaat over de bouw van Utrecht door de eeuwen heen. Met de verkoop van deze wijn helpen we stiekem ook nog de opbouw van de Dom.”

Restauratie Domtoren

In 2019 is de derde grote restauratie in de geschiedenis van de Domtoren van start gegaan, die duurt nog tot eind 2024. De toren krijgt, als middelpunt van de stad, veel te verduren door wind, regen, vrieskou en zonnestralen. Daarom is er naast het dagelijkse onderhoud elke 40-50 jaar een grote restauratie nodig. Onder het motto: ‘Onze eigen Dom, daar geven we om!’ zet de Stichting Utrechts EigenDom zich in om de restauratie van de Domtoren financieel te ondersteunen. Van Loon: “En die stichting steunen we. Van elke fles die we verkopen gaat een bedrag naar de Stichting. Daar zijn we trots op. Iedereen die gek is op Utrecht en van wijn houdt, kan zo een steentje bijdragen.”

Refrein

Al 900 jaar wordt tussen Singel en Domplein,
Geproost op het Stadsrecht, de Dom en het leven,
Wordt door de burger het glas geheven
De dorst gelest met Goddelijke wijn

Louise Mastenbroek

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Antonius Ziekenhuis klimt op de fiets en levert medicijnen thuis af Algemeen 10 aug, 10:59
Afbeelding
Ernstig ongeval op N421: twee mensen gewond 112 10 aug, 08:08
Afbeelding
Dit is de laatste Stamtafel. Het gaat u goed! Column 9 aug, 15:22
Afbeelding
SV Geinoord hervat training, maar nog niet iedereen terug van vakantie Sport 9 aug, 14:17
Afbeelding
Vrouwenkoor refreshSing viert al veertig jaar muzikaal feest Algemeen 9 aug, 08:38
Afbeelding
Toename aantal woninginbraken in zomerperiode: wat dekt de verzekering? Algemeen 9 aug, 08:24
Afbeelding
Doelman Mitchell van Oort terug in Nieuwegein Sport 7 aug, 20:07
Afbeelding
Onderzoek naar de beste behandeling van klachten van de voeten bij diabetes Algemeen 5 aug, 08:52