Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Toename aantal woninginbraken in zomerperiode: wat dekt de verzekering?

Algemeen 1.151 keer gelezen

REGIO • De zomer: een geliefd seizoen voor vakantiegangers én dieven. Uit cijfers van de politie blijkt dat in de huidige zomerperiode een lichte toename is te zien van het aantal woninginbraken. Ook in 2021 was dit het geval. Toen nam het aantal woninginbraken in juli en augustus in vergelijking met mei en juni met 32 procent toe.

De trend waarbij meer woninginbraken in de zomerperiode plaatsvinden, houdt al jaren aan. Wat dekt de woonverzekering bij diefstal en hoe is de woning zo goed mogelijk beveiligd? Pricewise vertelt er alles over.


Woonverzekering voor diefstal

Is er ingebroken en sprake van duidelijke diefstalschade? Dan kan de bewoner een beroep doen op de woonverzekering. Deze bestaat uit een inboedelverzekering en/of opstalverzekering, waarbij de inboedelverzekering geldt voor schade aan losse spullen in huis en de opstalverzekering voor spullen die nagelvast aan het huis zitten.

Voor beschadigde of gestolen kostbaarheden zoals elektronica en sieraden is de standaarddekking van de inboedelverzekering niet altijd genoeg. Het is aan te raden om de verzekerde bedragen te bekijken en deze indien mogelijk te verhogen en/of een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Voor zaken zoals een geforceerd slot of een kapotte deur is de basisdekking van de opstalverzekering voldoende.


Tips tegen woninginbraak

Terwijl er elke zomer een stijging is te zien in het aantal woninginbraken, nam het totale aantal woninginbraken de laatste jaren af. Volgens onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) komt dit met name door verbeterde preventie. In de zomer is het dan ook aan te raden meer preventieve maatregelen te nemen.

Goede inbraakpreventie gaat tegenwoordig verder dan alleen een goed slot. Vijf tips om inbraak te voorkomen en met een geruster hart van huis te gaan: - Installeer een slimme deurbel. - Gebruik een tijdschakelaar voor de lichten. - Maak gebruik van verlichting met schemerschakeling bij de voordeur. - Wacht tot thuiskomst met posten van foto’s op social media. - Licht voor vertrek de buren in en maak gebruik van een eventuele buurt-WhatsApp.

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Stichting Buurtgezinnen biedt al 5 jaar hulp in Nieuwegein: ‘Ouders worden ontlast’ Algemeen 26 sep, 15:02
Afbeelding
Grote drukte bij Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein: aantal cliënten verdubbeld Algemeen 26 sep, 13:59
Afbeelding
Nieuw bedrijfspand voor De Boer Dental in Harkema ingezonden mededeling 26 sep, 11:04
Afbeelding
18 verenigingen uit Nieuwegein gaan loten verkopen via de Grote Clubactie Algemeen 23 sep, 17:31
Afbeelding
Basic-Fit sportschool vestigt zich op winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein Algemeen 23 sep, 16:48
Afbeelding
Nieuwegeinse Fietersbond vreest valpartijen op omleidingsroute langs Doorslagzone MET VIDEO 23 sep, 16:19
Afbeelding
Ouderenfonds geeft gratis workshop over zoeken op internet in Nieuwegein Algemeen 22 sep, 16:23
Afbeelding
Praten over geld is taboe op de Nieuwegeinse Beursvloer: ‘Handelen in betrokkenheid’ Algemeen 22 sep, 15:48