Het jubilerende vrouwenkoor refreshSing altijd in vrolijke kleuren en in beweging
Het jubilerende vrouwenkoor refreshSing altijd in vrolijke kleuren en in beweging Foto: Roeland Sjoerd Hoefsloot

Vrouwenkoor refreshSing viert al veertig jaar muzikaal feest

Algemeen 1.358 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Vrouwenkoor refreshSing viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. Eindelijk, want door corona moest dat twee jaar worden uitgesteld. Het koor, o.l.v. dirigent Vladimir Pairel, heeft zin in het jubileumconcert, dat op 2 oktober wordt gehouden in Stadstheater DE KOM. Het thema is EigenZing-ig.

Historie
Het begon als een huiskamerkoortje, dat van lieverlee steeds groter werd, vertellen bestuursleden Marianne van den Brink en Kristel Schuttevaer. Een barbershopkoor, New City Harmonizers. Op een gegeven moment was dat voor sommigen genoeg geweest en ging het koor door als refreshSing. Kristel: “We hebben veel leden die er vanaf het begin bij zijn. Een grote vaste kern en daarom heen wisselt het. Het is ook wel bijzonder met een grote groep vrouwen.” Marianne: “We zingen nu van alles. Pop, jazz, musical, Beatles, Motown. Verzin het maar. Altijd alles uit het hoofd. En meerstemmig, daar zoeken we de muziek ook op uit.”

Uitdaging
Nieuwe leden krijgen is de uitdaging, klinkt het als uit één mond. Marianne: “We lopen er nu wel tegenaan dat een aantal dames echt oud worden. Tien jaar geleden hebben we een projectkoor gehad, daar zijn veel leden van blijven hangen.” “Het is niet makkelijk om te beginnen. We hebben natuurlijk een heel groot repertoire en als je nieuw komt dan moet je veel bijspijkeren. Wij zitten er al heel lang bij, dan gaat het gewoon vanzelf”, vult Kristel aan. “Maar met een enthousiaste inzet, gevoel voor muziek en muzikaal gehoor komt het goed. Goede zangkwaliteit krijg je door het oefenen tijdens gezamenlijke repetities.”

Kwaliteit
Om het niveau hoog te houden wordt er wekelijks gerepeteerd en moet ook thuis geoefend worden. Eens per jaar wordt een werkweekend georganiseerd. Marianne: “En optredens houden je scherp. We hebben een goede dirigent, hij is heel enthousiast. Hij heeft ons echt verder gebracht. Hij zet de puntjes op de i.”

Jubileumconcert
“Dat gaat over alle fases die we hebben doorgemaakt tot waar we nu zijn. We hebben een script en een regisseur.”, zegt Kristel. “We zijn een groep vrouwen, waanzinnig en eigenzinnig, die als ze samen zingen de verschillen laten verdwijnen in een unieke eenheid. Zingen verbindt. Daar hebben we met z’n allen over nagedacht.”

Optredens
De dames kijken terug op verschillende mooie optredens, zoals in DE KOM met een Braziliaanse band en een danseres en optredens in Paradiso. Dans en veren. Ook concerten met veel choreografie. Er zijn workshops gegeven, dan werden nummers van Motown of the Beatles gezongen. Zingen met veel mensen en aan het eind een klein concert. Onlangs hebben ze een lied gezongen voor de mensen in Oekraïne, een volkslied over de rivier die door Kiev stroomt. Daar is een clip van opgenomen.

Al jaren erbij
Rina Boelvink is al meer dan twintig jaar bij het koor. “Er is veel veranderd in die tijd. Toen was het tuttig, nu is het veel vlotter en bewegen we ook meer. Deze dirigent begon ook meteen met zingen met banden. Hij wil resultaat. Hij ramt het er wel in.” 

www.refreshsing.nl

Louise Mastenbroek

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 22 uur geleden
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 23 uur geleden
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie! Nieuws 20 apr, 11:14