Het jubilerende vrouwenkoor refreshSing altijd in vrolijke kleuren en in beweging
Het jubilerende vrouwenkoor refreshSing altijd in vrolijke kleuren en in beweging Foto: Roeland Sjoerd Hoefsloot

Vrouwenkoor refreshSing viert al veertig jaar muzikaal feest

Algemeen 706 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Vrouwenkoor refreshSing viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. Eindelijk, want door corona moest dat twee jaar worden uitgesteld. Het koor, o.l.v. dirigent Vladimir Pairel, heeft zin in het jubileumconcert, dat op 2 oktober wordt gehouden in Stadstheater DE KOM. Het thema is EigenZing-ig.

Historie
Het begon als een huiskamerkoortje, dat van lieverlee steeds groter werd, vertellen bestuursleden Marianne van den Brink en Kristel Schuttevaer. Een barbershopkoor, New City Harmonizers. Op een gegeven moment was dat voor sommigen genoeg geweest en ging het koor door als refreshSing. Kristel: “We hebben veel leden die er vanaf het begin bij zijn. Een grote vaste kern en daarom heen wisselt het. Het is ook wel bijzonder met een grote groep vrouwen.” Marianne: “We zingen nu van alles. Pop, jazz, musical, Beatles, Motown. Verzin het maar. Altijd alles uit het hoofd. En meerstemmig, daar zoeken we de muziek ook op uit.”

Uitdaging
Nieuwe leden krijgen is de uitdaging, klinkt het als uit één mond. Marianne: “We lopen er nu wel tegenaan dat een aantal dames echt oud worden. Tien jaar geleden hebben we een projectkoor gehad, daar zijn veel leden van blijven hangen.” “Het is niet makkelijk om te beginnen. We hebben natuurlijk een heel groot repertoire en als je nieuw komt dan moet je veel bijspijkeren. Wij zitten er al heel lang bij, dan gaat het gewoon vanzelf”, vult Kristel aan. “Maar met een enthousiaste inzet, gevoel voor muziek en muzikaal gehoor komt het goed. Goede zangkwaliteit krijg je door het oefenen tijdens gezamenlijke repetities.”

Kwaliteit
Om het niveau hoog te houden wordt er wekelijks gerepeteerd en moet ook thuis geoefend worden. Eens per jaar wordt een werkweekend georganiseerd. Marianne: “En optredens houden je scherp. We hebben een goede dirigent, hij is heel enthousiast. Hij heeft ons echt verder gebracht. Hij zet de puntjes op de i.”

Jubileumconcert
“Dat gaat over alle fases die we hebben doorgemaakt tot waar we nu zijn. We hebben een script en een regisseur.”, zegt Kristel. “We zijn een groep vrouwen, waanzinnig en eigenzinnig, die als ze samen zingen de verschillen laten verdwijnen in een unieke eenheid. Zingen verbindt. Daar hebben we met z’n allen over nagedacht.”

Optredens
De dames kijken terug op verschillende mooie optredens, zoals in DE KOM met een Braziliaanse band en een danseres en optredens in Paradiso. Dans en veren. Ook concerten met veel choreografie. Er zijn workshops gegeven, dan werden nummers van Motown of the Beatles gezongen. Zingen met veel mensen en aan het eind een klein concert. Onlangs hebben ze een lied gezongen voor de mensen in Oekraïne, een volkslied over de rivier die door Kiev stroomt. Daar is een clip van opgenomen.

Al jaren erbij
Rina Boelvink is al meer dan twintig jaar bij het koor. “Er is veel veranderd in die tijd. Toen was het tuttig, nu is het veel vlotter en bewegen we ook meer. Deze dirigent begon ook meteen met zingen met banden. Hij wil resultaat. Hij ramt het er wel in.” 

www.refreshsing.nl

Louise Mastenbroek

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Stichting Buurtgezinnen biedt al 5 jaar hulp in Nieuwegein: ‘Ouders worden ontlast’ Algemeen 26 sep, 15:02
Afbeelding
Grote drukte bij Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein: aantal cliënten verdubbeld Algemeen 26 sep, 13:59
Afbeelding
Nieuw bedrijfspand voor De Boer Dental in Harkema ingezonden mededeling 26 sep, 11:04
Afbeelding
18 verenigingen uit Nieuwegein gaan loten verkopen via de Grote Clubactie Algemeen 23 sep, 17:31
Afbeelding
Basic-Fit sportschool vestigt zich op winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein Algemeen 23 sep, 16:48
Afbeelding
Nieuwegeinse Fietersbond vreest valpartijen op omleidingsroute langs Doorslagzone MET VIDEO 23 sep, 16:19
Afbeelding
Ouderenfonds geeft gratis workshop over zoeken op internet in Nieuwegein Algemeen 22 sep, 16:23
Afbeelding
Praten over geld is taboe op de Nieuwegeinse Beursvloer: ‘Handelen in betrokkenheid’ Algemeen 22 sep, 15:48