De familie Doodgraver vierde vorig jaar uitbundig Halloween samen met vrienden en hun kinderen.
De familie Doodgraver vierde vorig jaar uitbundig Halloween samen met vrienden en hun kinderen. Foto: Archief Arjan Verheul

Vreeswijk al bezig met voorbereidingen Halloween

Algemeen 1.649 keer gelezen

VREESWIJK • Het is pas augustus, maar in Vreeswijk zijn enkele bewoners al bezig met Halloween. Omdat het feest vorig jaar op twee data werd gevierd, wat zorgde voor verwarring bij de bezoekers en de bewoners van de wijk, zijn een aantal wijkbewoners bij elkaar gekomen en hebben één datum afgesproken: 29 oktober 2022.

“Het feest start al in de middag voor de kinderen. Maar natuurlijk is het een feest voor jong en oud,” vertelt Esmé Verheul (wijkbewoner Vreeswijk). “Dit jaar gaan we voor het eerst aan de slag met een looproute, zodat er geen huis wordt overgeslagen.”

Je snoep of je leven!

Halloween is een feestdag die traditioneel gevierd wordt in onder meer Ierland, Verenigd Koninkrijk en Amerika. Ondertussen zijn er al verschillende andere landen die ook Halloween vieren. “Een paar jaar geleden stonden hier ineens kinderen aan de deur en riepen ‘snoep of je leven!’,” vertelt Arjan Verheul (wijkbewoner Vreeswijk). “Ik wist niet eens dat het Halloween was en had dus niets in huis, behalve een stroopwafel die ik heb onderverdeeld.”

Verschillende dagen

De familie Verheul had de lamp bij de voordeur aan en dat was het teken dat je meedeed aan Halloween. Het jaar daarop was Arjan beter voorbereid. Alleen toen kwamen er geen kinderen op de dag dat hij het verwachtte. Die kwamen gelukkig de dag daarna, want Arjan had aardig wat snoep ingekocht. “Het feest werd toen ook op twee verschillende dagen gevierd hier in Vreeswijk.” Zo dus ook afgelopen jaar. Vrij snel na het Halloween feest werden Esmé en Arjan benaderd door andere buurtbewoners om één datum af te spreken, om twee looproutes te maken en nog een aantal activiteiten voor de kinderen. “Het wordt echt een leuk feestje dit jaar”, vertelt Esmé.

Lijkenkist

Waarbij de één de spullen voor de aankleding zoveel mogelijk koopt, probeert de ander zoveel mogelijk zelf te maken. Esmé en Arjan gaan vooral voor dat laatste. Dus starten de voorbereidingen al zo’n twee maanden na het feest. “Het thema hebben we vaak al snel bedacht en dan begint het klussen,” geeft Esmé aan. “Arjan is van de techniek en ik van de ‘knutsel’.” Vorig jaar lag er een heuse lijkenkist in de tuin die open en dichtging...

Genieten

Intussen hebben al meer dan 25 Vreeswijkers aangegeven dat ze mee willen doen. “En dat tussen de Prinsessenweg en Maasstraat!” Enkele ouderen in Vreeswijk doen ook graag mee aan Halloween. “Ze vinden het geweldig om kinderen aan de deur te krijgen,” vertelt Arjan. “Ze genieten daar gewoon van. Deze mensen hebben hun lamp aan of een kleine pompoen in de tuin hangen.” Maar ook mensen waarvan ze het niet hadden verwacht doen gezellig mee aan het feest.

Meer weten of opgeven kan via de facebookpagina Halloween Vreeswijk. Als je meedoet, wordt er ook gevraagd naar de griezelnaam. “Vorig jaar waren wij de familie Doodgraver”, lacht Arjan. Het blijft een beetje griezelig...

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis wil medicijnresten in afvalwater verminderen Nieuws 7 uur geleden
• De Beursfabriek in Nieuwegein, waar momenteel 120 asielzoekers worden opgevangen.
Gemeente Nieuwegein: 'Crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt rustig' Nieuws 9 uur geleden
• Girls Day 2022 bij LBP|SIGHT in Nieuwegein.
Girls' Day bij bedrijf in Nieuwegein moet meiden warm maken voor techniek Nieuws 27 mrt, 15:59
• In City Nieuwegein wordt momenteel volop gebouwd.
Één torenkraan minder in City Nieuwegein: 'Hijsen tot grote hoogte zit erop' Nieuws 27 mrt, 15:38
• City Park werd afgelopen zomer geopend.
Nieuwegeins park moet hondenpoepvrij blijven: 'We rekenen op begrip van baasjes' Nieuws 27 mrt, 15:18
• Marco Barten (l) en Dyon Verkruijssen (r) schudden elkaar de hand na tekening van het contract.
Marco Barten nieuwe hoofdtrainer van Nieuwegeinse korfbalvereniging Sport 27 mrt, 15:11
• CDA-raadslid Gerben Horst is kandidaat voor het Europees Parlement.
Nieuwegeins raadslid Gerben Horst kandidaat voor Europees Parlement Nieuws 27 mrt, 14:06
Afbeelding
Stroomstoring in Nieuwegein verholpen, oorzaak was defecte elektriciteitskabel UPDATE 27 mrt, 08:55