De familie Doodgraver vierde vorig jaar uitbundig Halloween samen met vrienden en hun kinderen.
De familie Doodgraver vierde vorig jaar uitbundig Halloween samen met vrienden en hun kinderen. Foto: Archief Arjan Verheul

Vreeswijk al bezig met voorbereidingen Halloween

Algemeen 686 keer gelezen

VREESWIJK • Het is pas augustus, maar in Vreeswijk zijn enkele bewoners al bezig met Halloween. Omdat het feest vorig jaar op twee data werd gevierd, wat zorgde voor verwarring bij de bezoekers en de bewoners van de wijk, zijn een aantal wijkbewoners bij elkaar gekomen en hebben één datum afgesproken: 29 oktober 2022.

“Het feest start al in de middag voor de kinderen. Maar natuurlijk is het een feest voor jong en oud,” vertelt Esmé Verheul (wijkbewoner Vreeswijk). “Dit jaar gaan we voor het eerst aan de slag met een looproute, zodat er geen huis wordt overgeslagen.”

Je snoep of je leven!

Halloween is een feestdag die traditioneel gevierd wordt in onder meer Ierland, Verenigd Koninkrijk en Amerika. Ondertussen zijn er al verschillende andere landen die ook Halloween vieren. “Een paar jaar geleden stonden hier ineens kinderen aan de deur en riepen ‘snoep of je leven!’,” vertelt Arjan Verheul (wijkbewoner Vreeswijk). “Ik wist niet eens dat het Halloween was en had dus niets in huis, behalve een stroopwafel die ik heb onderverdeeld.”

Verschillende dagen

De familie Verheul had de lamp bij de voordeur aan en dat was het teken dat je meedeed aan Halloween. Het jaar daarop was Arjan beter voorbereid. Alleen toen kwamen er geen kinderen op de dag dat hij het verwachtte. Die kwamen gelukkig de dag daarna, want Arjan had aardig wat snoep ingekocht. “Het feest werd toen ook op twee verschillende dagen gevierd hier in Vreeswijk.” Zo dus ook afgelopen jaar. Vrij snel na het Halloween feest werden Esmé en Arjan benaderd door andere buurtbewoners om één datum af te spreken, om twee looproutes te maken en nog een aantal activiteiten voor de kinderen. “Het wordt echt een leuk feestje dit jaar”, vertelt Esmé.

Lijkenkist

Waarbij de één de spullen voor de aankleding zoveel mogelijk koopt, probeert de ander zoveel mogelijk zelf te maken. Esmé en Arjan gaan vooral voor dat laatste. Dus starten de voorbereidingen al zo’n twee maanden na het feest. “Het thema hebben we vaak al snel bedacht en dan begint het klussen,” geeft Esmé aan. “Arjan is van de techniek en ik van de ‘knutsel’.” Vorig jaar lag er een heuse lijkenkist in de tuin die open en dichtging...

Genieten

Intussen hebben al meer dan 25 Vreeswijkers aangegeven dat ze mee willen doen. “En dat tussen de Prinsessenweg en Maasstraat!” Enkele ouderen in Vreeswijk doen ook graag mee aan Halloween. “Ze vinden het geweldig om kinderen aan de deur te krijgen,” vertelt Arjan. “Ze genieten daar gewoon van. Deze mensen hebben hun lamp aan of een kleine pompoen in de tuin hangen.” Maar ook mensen waarvan ze het niet hadden verwacht doen gezellig mee aan het feest.

Meer weten of opgeven kan via de facebookpagina Halloween Vreeswijk. Als je meedoet, wordt er ook gevraagd naar de griezelnaam. “Vorig jaar waren wij de familie Doodgraver”, lacht Arjan. Het blijft een beetje griezelig...

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Stichting Buurtgezinnen biedt al 5 jaar hulp in Nieuwegein: ‘Ouders worden ontlast’ Algemeen 26 sep, 15:02
Afbeelding
Grote drukte bij Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein: aantal cliënten verdubbeld Algemeen 26 sep, 13:59
Afbeelding
Nieuw bedrijfspand voor De Boer Dental in Harkema ingezonden mededeling 26 sep, 11:04
Afbeelding
18 verenigingen uit Nieuwegein gaan loten verkopen via de Grote Clubactie Algemeen 23 sep, 17:31
Afbeelding
Basic-Fit sportschool vestigt zich op winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein Algemeen 23 sep, 16:48
Afbeelding
Nieuwegeinse Fietersbond vreest valpartijen op omleidingsroute langs Doorslagzone MET VIDEO 23 sep, 16:19
Afbeelding
Ouderenfonds geeft gratis workshop over zoeken op internet in Nieuwegein Algemeen 22 sep, 16:23
Afbeelding
Praten over geld is taboe op de Nieuwegeinse Beursvloer: ‘Handelen in betrokkenheid’ Algemeen 22 sep, 15:48