Viering van het 5-jarig bestaan van Buurtgezinnen in Dorpshuis Fort Vreeswijk.
Viering van het 5-jarig bestaan van Buurtgezinnen in Dorpshuis Fort Vreeswijk. Foto: Neeltje Kleijn

Stichting Buurtgezinnen biedt al 5 jaar hulp in Nieuwegein: ‘Ouders worden ontlast’

Algemeen 481 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Stichting Buurtgezinnen in Nieuwegein vierde onlangs haar 5-jarige bestaan. Lokale coördinatoren Atie Wakkee en Peggy Louwaars verwelkomden zo’n 80 gasten - waaronder steungezinnen, vraaggezinnen en vrijwilligers - op het pannekoekenfeest in Dorpshuis Fort Vreeswijk. 

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen die, om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen kunnen helpen.  

Pittige periode
De coördinator bespreekt met het steungezin welke steun het gezin kan bieden. Atie startte in 2017 met Buurtgezinnen in Nieuwegein. “Ieder gezin maakt weleens een pittige periode mee. Een steungezin kan dan een oplossing zijn voor de kinderen. Kinderen kunnen lekker spelen met de andere kinderen uit het steungezin en de ouders van het vraaggezin worden ontlast.”

75ste koppeling
In het eerste jaar wisten families in Nieuwegein Stichting Buurtgezinnen al goed te vinden. Dit jaar gaat de 75ste koppeling plaats vinden. “Elke koppeling is gewoon een feestje,” vertelt Peggy. Na een periode van twee jaar houdt de steun van Buurtgezinnen op. “We zien echter dat na die twee jaar zo’n mooie band is ontstaan tussen de gezinnen dat het contact blijft.”

Tekst gaat verder onder de Facebook-post


‘Mooie oplossing’
De dochter van Sylvia ging naar een steungezin in Utrecht. “Dat was echt een feestje voor haar. Het belangrijkste vond ik dat zij lekker met een ander kindje kon spelen en dat ze het naar haar zin had.”

Een bijkomstigheid voor Sylvia was dat ze tijd voor zichzelf had en activiteiten kon ondernemen waar ze anders minder tijd en vooral energie voor had. “In je eentje opvoeden en werken is soms best een uitdaging en dan is een steungezin een mooie oplossing.” 

Zetje in de rug
Peter, op zijn beurt, biedt gezinnen hulp. Niet door het opvangen van de kinderen, maar door te luisteren en te ondersteunen bij bijvoorbeeld de administratie. “Als vraaggezinnen meer ondersteuning nodig hebben, dan word ik gebeld”, zegt hij. Peter ziet dat mensen vaak maar een klein zetje in de rug nodig hebben en dat dit al veel effect kan hebben.

Peggy is vanaf mei werkzaam bij Buurtgezinnen en geniet met volle teugen. “Ik heb jaren in de zakelijke dienstverlening gewerkt. In de coronatijd had ik de tijd om te bedenken wat ik wilde.” Dat werd een nieuwe studie en na enige tijd een andere baan. Atie geeft binnenkort het stokje door aan Peggy. 

Informatie
Kan jouw gezin steun gebruiken of wil je juist steun bieden aan een gezin? Kijk dan voor meer informatie en aanmelden op deze website.

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuwegeiner rijdt door rood, springt uit rijdende bus en rent weg voor politie Algemeen 2 dec, 10:08
Afbeelding
Gemeente betreurt vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 1 dec, 14:41
Afbeelding
‘O ja, dat sinterklaasgedicht nog’: dit moet je doen om er een pareltje van te maken Algemeen 1 dec, 13:57
Afbeelding
Gemeente onderzoekt plaatsing extra windturbines in Nieuwegein-Oost Algemeen 1 dec, 12:14
Afbeelding
D66 pleit voor zichtbaar maken van Artikel 1 van de Grondwet in Nieuwegein Algemeen 1 dec, 10:17
Afbeelding
Nieuwegeinse burgemeester overhandigt cheque van ruim 9.000 euro aan Theater Totaal Algemeen 1 dec, 09:23
Afbeelding
Nieuwegeinse bieb opent uitleenpunt in Gezondheidshuis De Componist Algemeen 30 nov, 16:07
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis verdwijnt uit Nieuwegein, vanaf 2035 alle zorg naar Utrecht MET VIDEO 30 nov, 15:19