Bewoners noemen de flats aan het Nijpelsplantsoen gekscherend 'Nijpelsbajes'.
Bewoners noemen de flats aan het Nijpelsplantsoen gekscherend 'Nijpelsbajes'. Foto: RTV Utrecht

De een kan wel janken, de ander is blij: gemengde reacties op plannen voor vervallen flats Nieuwegein

Algemeen 1.414 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Bewoners van de vier flats aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein zijn verdeeld over de plannen voor hun huurwoningen. De flats verkeren in slechte staat. Drie flats zouden volgens woningbouwcorporatie Mitros daarom groot onderhoud moeten krijgen; één flat wordt gesloopt voor nieuwbouw. Van blijdschap tot angst: alle reacties kwamen gisteren voorbij op een informatieavond. Dat schrijft RTV Utrecht.


Bewoonster Yvonne de Leeuw is niet blij met de sloopplannen voor haar flat. - Foto: RTV Utrecht

“Het belangrijkste is dat wij wilden blijven op het Nijpelsplantsoen”, klinkt het bij de ingang. Deze bewoner woont in een van de flats die groot onderhoud krijgen. Straatgenoot Leonie Boerland sluit zich bij hem aan. Sommige appartementen aan het Nijpelsplantsoen hebben wel vijf kamers, uitzonderlijk groot voor een sociale huurwoning dicht bij het centrum. “Ik kan niet beter krijgen.” 

Hoe anders is de reactie van een mevrouw uit de “sloopflat”. “Ik ben het totaal niet eens met het plan,” zegt ze, “want waarom drie flats behouden en één flat slopen?” Ze woont in haar eentje in een 4-kamerappartement. “Ik ben bang dat ik er straks een 2-kamerappartement voor terugkrijg. De meeste mensen willen hier blijven, want het zijn riante flats.” 

Schimmel, vocht en tocht
Wel begrijpt ze dat er iets moet gebeuren. De flats aan het Nijpelsplantsoen verkeren al jaren in slechte staat. In de draagbalken zit betonrot. Zo’n twee jaar geleden zijn daarom steunpilaren geplaatst op de galerijen. Dat leverde veel onrust op bij bewoners, die – zoals de gemeente het omschrijft – het gevoel kregen in een flat te wonen die elk moment kan instorten.

“Het lijkt hier wel een getto”, krijgen bewoners weleens van visite te horen. De honderden zogenoemde stempels die de flats veilig moeten houden, maken dat bewoners ze onderling de ‘Nijpelsbajes’ noemen. Tel daar problemen met schimmel, vocht en tocht bij op en alle bewoners beamen dat er werk aan de winkel is.

Wat staat er in het plan van Mitros en de gemeente Nieuwegein? De vier flats aan het Nijpelsplantsoen bestaan op dit moment in totaal uit 360 woningen. Elk gebouw heeft 90 appartementen. Op de plek van de flat die waarschijnlijk wordt gesloopt, komen zo’n 160 nieuwe huurwoningen. In de buurt van de flats worden nog eens 40 sociale huurwoningen gebouwd.

De andere drie flats krijgen een grote onderhoudsbeurt. Zo worden de galerijen compleet vervangen. De zogenoemde stempels die de constructie nu ondersteunen, kunnen dan weg. Ook krijgen de flats op deze manier een ‘nieuw aangezicht’. De appartementen worden bovendien een stuk energiezuiniger gemaakt door bijvoorbeeld betere isolatie.

Moeten we ons huis uit, voor hoe lang moeten we dan het huis uit en waar gaan we heen?, klinkt het uit de mond van bewoner Philip van Baalen. Boerland wil weten in welke volgorde de flats onder handen worden genomen. Wordt er ook iets gedaan aan de oude geisers? Er zijn véél vragen. “Je wordt hier alleen niet veel wijzer”, concludeert de vrouw uit de sloopflat.

‘Nog even geduld’
Inderdaad hoor je vanavond van medewerkers van Mitros en de gemeente veelvuldig zinnen als ‘er moet nog veel uitgewerkt worden’ en ‘we zullen nog even geduld moeten hebben’. Volgens manager Wonen van Mitros, Katja van Boeijen, komt dat omdat Mitros de bewoners veel eerder dan in vergelijkbare projecten betrekt. Normaal gebeurt dat vaak pas na een definitieve beslissing.

“Het is heel gemêleerd”, zegt ze over de reacties. “Er zijn inderdaad wel veel vragen, maar dat is ook heel fijn aan vanavond. We willen ophalen: wat leeft er en wat speelt er?” Over het plan zegt ze: “We moeten niet alleen onze huidige bewoners goed bedienen, maar vooral ook ons toekomstige bewoners.”

Nieuwe seniorenwoningen
Van Boeijen doelt op het feit dat Mitros op de plek van flat die tegen de vlakte gaat – met nu 90 appartementen – 160 nieuwe huurwoningen kan terugplaatsen. Er komen dan ook seniorenwoningen, waar in Nieuwegein veel behoefte aan is. “Het Nijpelsplantsoen ligt dicht bij de winkels, dicht bij het zorgaanbod. Dus het is een goede plek om seniorenwoningen toe te voegen.”  

Misschien wel tegen beter weten in hopen sommige bewoners uit de sloopflat dat Mitros nog van gedachten zal veranderen. “Ik vind het waardeloos”, vertelt Yvonne de Leeuw die in de flat woont waar waarschijnlijk de sloopkogel ingaat. “Ik moet mijn huis uit, waarin ik jaren heb gewoond.” Terwijl ze vriendelijk lacht, springen de tranen in haar ogen. “Eigenlijk kan ik wel huilen”, besluit ze.

Ook woonwethouder Marieke Schouten (GroenLinks) hoort vele bewoners aan. “Er zijn veel mensen die zeggen: ik ben blij dat ik weet waar ik aan toe ben, maar daar komen vaak veel logische vragen achteraan. Wat ik belangrijk vind is dat de belangen van de bewoners goed geborgd worden en we voldoende betaalbare woningen behouden.” 


Bewoner Philip van Baalen is bang dat hij zijn huis tijdelijk uit moet. - Foto: RTV Utrecht

Uiteindelijk kwamen op de informatieavond zo’n 130 bewoners langs. Vanavond is er nog een bewonersbijeenkomst in het stadshuis van Nieuwegein. Het plan is dus nog niet definitief, maar staat volgens manager Wonen van Mitros ‘voor een groot gedeelte vast’. De gemeente en de directie van Mitros moeten er nog over beslissen. Ook zijn bijvoorbeeld de precieze kosten nog niet bekend.

Bron: RTV Utrecht, Annemarie de Wit

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Robin Jansen scoort de 1-0 vanuit de rebound tegen Roda Boys.
Domper voor SV Parkhout: 1-2 verlies tegen Roda Boys Sport 6 uur geleden
• De Wijkbus Vreeswijk gaat vanaf nu vaker rijden.
Goed nieuws: de wijkbus naar Nieuwegein City gaat vanaf nu vaker rijden Nieuws 15 apr, 13:33
• Matthew, Lars, Daan en Yuna met de beker.
Nieuwegeinse schoonspringers winnen Amsterdam Diving Cup en gaan met beker naar huis Sport 15 apr, 10:34
• Feestelijke opening van de 'Dag van de Vaart' in Nieuwegein.
'Dag van de Vaart' in Nieuwegein: rondvaarten, schapen scheren, muziek en meer FOTOREPORTAGE 15 apr, 09:47
• JSV heeft afgelopen zaterdag gelijk gespeeld tegen VVIIJ.
JSV speelt gelijk tegen koploper VVIJ: 1-1 Sport 15 apr, 09:21
• In een woning aan de Landauerdrift in Nieuwegein is zondagavond een brand ontstaan.
Brand in meterkast van woning in Nieuwegein 112 15 apr, 08:41
• Filmtheater in Fort Vreeswijk.
Filmtheater Dorpshuis Vreeswijk: 'De acht bergen' Nieuws 12 apr, 16:54
• Een schets van de Zeepfabriek.
Van meubels restylen tot voetballen uit een rolstoel: de nieuwe bedrijven in de zeepfabriek Nieuws 12 apr, 16:13