• Monique Willemse en Gea van Andel.
• Monique Willemse en Gea van Andel. Foto: Louise Mastenbroek

Schilderen op doktersrecept? Dat kan in Nieuwegeins Gezondheidshuis

Algemeen 1.068 keer gelezen

NIEUWEGEIN • ‘Schilderen en exposeren, zoveel mogelijk genieten.’ Dat stond op het recept dat Monique Willemse enkele jaren geleden van haar huisarts kreeg toen zij even niet kon werken. Het maakte zoveel indruk op haar dat zij het initiatief genomen heeft om dat voor iedereen mogelijk te maken. Nu organiseert Monique op het buurtplein in Gezondheidscentrum de Componist de activiteit ‘creatief schilderen op advies’.

Schilderen met acrylverf op doek is iets wat Monique graag doet in haar vrije tijd. Met enige regelmaat exposeert ze haar werk en geeft ze workshops. Daarmee verbindt zij zich met andere creatievelingen en kan ze mensen kennis laten maken met penseel en kwast. Dat geeft haar voldoening en inspiratie. 

‘Uiting geven aan gevoel’
Monique: “Het is mooi: je ontmoet mensen en je bent samen bezig. Mijn ervaring met het recept dat ik van mijn huisarts kreeg toen ik vanwege overbelasting en gezondheidsklachten bij haar kwam, gun ik iedereen die dit nodig heeft. Voor mij is schilderen een manier om uiting te geven aan mijn gevoel. Dat was precies wat ik toen nodig had.”

‘Brede blik’
Zo is de wens geboren om dit ook voor anderen mogelijk te maken, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Tijdens de coronalockdowns ging Monique op zoek naar de juiste instanties om het plan onder de aandacht te brengen en uitvoerbaar te maken.

Het idee werd omarmd door de zorgverleners van De Componist, Movactor en Gea van Andel, projectleider ‘Maximaal Gezond Nieuwegein’. “Er ligt veel druk op alle zorg, het medisch model alleen is niet houdbaar. Alleen maar kijken naar een medische oplossing, daar red je het niet meer mee”, legt Gea uit. “Een medisch probleem moet natuurlijk opgelost worden, maar het gaat erom dat we een bredere blik krijgen.”

Handvatten
Over de schilderactiviteit die Monique in De Componist organiseert zegt ze: “Ik ben geen therapeut. Niets moet, alles mag. Ik geef geen les, wel wat handvatten of techniekjes. Maar voor de rest gaat iemand lekker zijn gang. Mensen komen één of twee keer, het is geen schilderclub. Het gaat er ook niet om wat je schildert: ontspannen en creatief bezig zijn, dat staat voorop.”

Het feit dat een huisarts of fysiotherapeut iemand adviseert om een keer mee te doen, kan een extra aanzet zijn, menen Monique en Gea. Ook mensen zónder recept of mensen met een andere huisartsenpraktijk kunnen zich overigens aanmelden. 

Meedoen aan ‘creatief schilderen op advies’?
Dat kan op afspraak. De activiteit is op dinsdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur in Gezondheidscentrum de Componist aan de Diepenbrocklaan 1-1. Deelname is mogelijk voor alle inwoners van Nieuwegein, een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk. Al het benodigde materiaal is aanwezig. De kosten voor deelname zijn 7,50 euro. Aanmelden kan via kunstverbindtons@gmail.com of via telefoonnummer 06-38432835.

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuwegeiner rijdt door rood, springt uit rijdende bus en rent weg voor politie Algemeen 2 dec, 10:08
Afbeelding
Gemeente betreurt vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 1 dec, 14:41
Afbeelding
‘O ja, dat sinterklaasgedicht nog’: dit moet je doen om er een pareltje van te maken Algemeen 1 dec, 13:57
Afbeelding
Gemeente onderzoekt plaatsing extra windturbines in Nieuwegein-Oost Algemeen 1 dec, 12:14
Afbeelding
D66 pleit voor zichtbaar maken van Artikel 1 van de Grondwet in Nieuwegein Algemeen 1 dec, 10:17
Afbeelding
Nieuwegeinse burgemeester overhandigt cheque van ruim 9.000 euro aan Theater Totaal Algemeen 1 dec, 09:23
Afbeelding
Nieuwegeinse bieb opent uitleenpunt in Gezondheidshuis De Componist Algemeen 30 nov, 16:07
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis verdwijnt uit Nieuwegein, vanaf 2035 alle zorg naar Utrecht MET VIDEO 30 nov, 15:19