Beeldend kunstenaar Sjoerd Visser op zijn zolderatelier.
Beeldend kunstenaar Sjoerd Visser op zijn zolderatelier. Foto: Madelief Helmhout

Sjoerd (68) uit Nieuwegein is beeldend kunstenaar: ‘Mijn werk is voor mij onmisbaar’

Algemeen 735 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Sjoerd Visser (68) uit Nieuwegein is sinds jaar en dag beeldend kunstenaar. Op zijn zolderatelier schildert hij abstracte kunst geïnspireerd door alledaagse objecten. Althans, als hij geen foto’s in de buitenlucht aan het maken is.

Al toen hij een tiener was ging Sjoerd er vaak op uit om met zijn vader te gaan fotograferen in de buitenlucht. Die voorliefde heeft hij nog steeds, maar nu gaat Sjoerd een stapje verder. “Fotograferen draait voor mij om het vastleggen van objecten of details waar anderen normaal gesproken gewoon aan voorbijlopen. Als zij een oude container zien staan, kijken mensen er vaak totaal niet naar om. Maar juist die objecten inspireren mij en leg ik heel gedetailleerd vast. Ik zeg ook altijd: Voorbij het zichtbare stijgt het zien en komen ogen te kort.” 

Bijna onherkenbaar
Vervolgens bewerkt Sjoerd de foto’s die hij in de buitenlucht heeft gemaakt en speelt hij wat met de contrasten, waardoor het object bijna onherkenbaar is geworden. “Ik hoor wel vaker van mensen dat zij geen idee hebben waar ze naar kijken als ze mijn foto’s zien. Maar dat maakt mij niks uit, ze hoeven het niet te begrijpen. Sterker nog: ze hoeven het niet eens mooi te vinden. Als ik er maar voldoening en plezier uithaal, dat is het belangrijkste.”

Kubussen
Naast fotograferen is Sjoerd ook graag bezig met schilderen, al beginnen ook die kunstwerken allemaal met een foto. “Ik schilder erg abstract. Ik heb bijvoorbeeld een groep schilderijen gemaakt genaamd ‘ship hull’, dat zijn eigenlijk abstraheringen van scheepswanden. Ik schilder dan de stootblokken en touwen van schepen, zodat ze bijna onherkenbaar worden. Die kunstwerken maak ik dan ook altijd op enorme formaten. Kleine doeken en kunstwerkjes hebben mij nooit aangesproken.”

Maar, abstracte kunst is niet de enige soort kunst die Sjoerd maakt. “Mijn kunstproject 1296 werd geïnspireerd door dobbelstenen, waardoor ik grote kubussen met felle patronen beschilderde en op allerlei plekken in de buitenlucht fotografeerde. Die kubussen lagen maandenlang in mijn auto en overal waar ik een mooi plekje tegenkwam, zette ik ze op de foto.”

Gemoedstoestand
Heel bijzonder aan de kunst van Sjoerd Visser is dat zijn gemoedstoestand terug te zien is in zijn werk. “Sommige kunstwerken heb ik gemaakt met nogal pittige muziek op, dan maak ik eigenlijk een feestje op mijn zolderatelier. Als het kunstwerk dan af is zie je dat ik enorm opgezweept was en allerlei verfspetters heb gemaakt en felle kleuren heb gebruikt.”

‘Met liefde’
Het is geen geheim dat het kunstenaarsberoep voor velen geen vetpot is. Sjoerd is daarom gedurende zijn hele carrière werkzaam gebleven in het speciaal voortgezet onderwijs. “Als het me tijdens mijn werkzame jaren in het onderwijs was overkomen dat ik rond had kunnen komen van mijn werk als kunstenaar, had ik dat ongetwijfeld gedaan. Maar het heeft nooit zo mogen zijn dat kunst mijn enige inkomstenbron heeft kunnen worden. Inmiddels zijn mijn partner en ik gepensioneerd, maar mijn werk als kunstenaar is voor mij onmisbaar, dat zie ik niet eens als werk.”

Een paar keer per jaar maakt Sjoerd onderdeel uit van exposities of vragen kunstwinkels om zijn werk tentoon te stellen, op dit moment staat zijn werk bijvoorbeeld in de etalage van Bij Dirks’ in Vianen. “Exposities zijn helaas ontzettend veel werk, er gaan maanden aan voorbereiding aan vooraf en eigenlijk leveren ze vrij weinig op. Maar, weinig is zo leuk als het maken van kunst, dus ik blijf het allemaal met liefde doen.”

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuwegeiner rijdt door rood, springt uit rijdende bus en rent weg voor politie Algemeen 2 dec, 10:08
Afbeelding
Gemeente betreurt vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 1 dec, 14:41
Afbeelding
‘O ja, dat sinterklaasgedicht nog’: dit moet je doen om er een pareltje van te maken Algemeen 1 dec, 13:57
Afbeelding
Gemeente onderzoekt plaatsing extra windturbines in Nieuwegein-Oost Algemeen 1 dec, 12:14
Afbeelding
D66 pleit voor zichtbaar maken van Artikel 1 van de Grondwet in Nieuwegein Algemeen 1 dec, 10:17
Afbeelding
Nieuwegeinse burgemeester overhandigt cheque van ruim 9.000 euro aan Theater Totaal Algemeen 1 dec, 09:23
Afbeelding
Nieuwegeinse bieb opent uitleenpunt in Gezondheidshuis De Componist Algemeen 30 nov, 16:07
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis verdwijnt uit Nieuwegein, vanaf 2035 alle zorg naar Utrecht MET VIDEO 30 nov, 15:19