Projectleider Mark van Thiel zit achter de blijvende herinnering aan de Lekbrug
Projectleider Mark van Thiel zit achter de blijvende herinnering aan de Lekbrug Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Lekbrug één jaar weg: achtergebleven pijlers zijn nu een vleermuizenhotel

Algemeen 483 keer gelezen

VIANEN • Liefhebbers van de oude Lekbrug moeten het al een jaar stellen zonder de iconische boogbrug over het water tussen Vianen en Nieuwegein. In dat koude weekend in november werd-ie verwijderd door Rijkswaterstaat. Wat rest zijn de pijlers, die inmiddels zijn omgetoverd tot vleermuizenhotel. “Het is een mooie herinnering aan de ijzeren dame.”

“Gelukkig hebben we de foto’s nog.” Op sociale media druipt de nostalgie van de reacties als er weer eens een foto van de ‘ijzeren dame’ wordt geplaatst. “Blijf het jammer vinden”, schrijft de één. “Vertrouwd beeld”, schrijft de ander. En weer iemand zegt de verdwenen brug nog altijd te missen als-ie vanuit Utrecht naar huis rijdt over de A2.  

Ja, het was een imposante brug, herinnert ook Mark van Thiel zich. Hij kwam pas in beeld na het weekend dat de Lekbrug van z’n steunpilaren werd gelift. Aan hem de taak om van die achtergebleven steunpilaren, de zogenoemde pijlers, een blijvende herinnering aan de Lekbrug te maken in de vorm van een vleermuizenhotel. 

Van buiten zie je daar weinig van. De logge, stenen pijlers staan als een huis in het water. Tot een jaar geleden droegen ze immers de vijfduizend ton wegende brug. “Zie je die spleet?”, vraagt de projectleider, terwijl hij naar soort brievenbus bovenin de pijler aan de Viaanse kant wijst. “Die opening, daar moeten ze in vliegen.” 


De ‘brievenbus’ middenin de pijler is de ingang voor het vleermuizenverblijf. - Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

De pijlers lenen zich uitstekend voor vleermuizen. Van Thiel is als een van de weinigen weleens binnen geweest. “Het is een vochtige, donkere ruimte. Ideaal voor vleermuizen.” In oorlogstijd zijn de pijlers vermoedelijk gebruikt als bunker, vertelt Van Thiel. “De oude waterpompen om wapens te koelen staan er nog in. Het is geweldig om te zien, een stukje geschiedenis van de brug.”

Er moest nog wel wát gebeuren om het ‘hotel’ voor de nachtdieren perfect te maken. De muren zijn afgedicht tegen tocht, kastjes aan de muur dienen als slaapverblijven en een laag turf op de bodem moet ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid hoog blijft. En die opening? Die is net groot genoeg voor de vleermuizen, maar net te klein voor bijvoorbeeld duiven. “Daar zouden ze van schrikken.”  

En dan is het nu afwachten of de vleermuizen een winterslaap in de oude pijlers van de ijzeren dame zien zitten. Naar verwachting zullen ze zich volgend jaar en het jaar erop gaan oriënteren. Rijkswaterstaat gaat waarschijnlijk een cameraatje ophangen om de mogelijke komst van de vleermuizen te monitoren. Van Thiel hoopt dat het lukt. “Een mooi stukje historie om zo te behouden.”

Bron: RTV Utrecht, Annemarie de Wit

Julia Koster

Redactiecoördinator Het Kontakt-De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27