Afbeelding
Foto: ingimage

Nieuwegein gaat nauwer samenwerken met waterschap

Algemeen 279 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) hebben dinsdag twee samenwerkingsovereenkomsten getekend. De eerste gaat over het gezamenlijke onderhoud van de watergangen in de gemeente. De tweede overeenkomst gaat over maatregelen en investeringen om de waterkwaliteit van het oppervlaktewater binnen de gemeente Nieuwegein te verbeteren. 

De hoogheemraad Nanda van Zoelen en wethouder John van Engelen hebben beide samenwerkingsovereenkomsten ondertekend.

Onderhoud
Binnen de gemeente Nieuwegein valt een aantal watergangen onder de verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap, terwijl een aantal kleinere watergangen zoals singels en sloten, vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Voor het onderhoud, zoals maaien en het ‘schouwen’ van deze watergangen werd voorheen, onafhankelijk van elkaar, onderhoud gepleegd. Dat leidde vaak tot twee keer overlast voor de inwoners die in de omgeving van dat water wonen. 

Met deze overeenkomst wordt vanaf nu het onderhoud van alle watergangen, onder regie van de gemeente, in één keer door één uitvoerder uitgevoerd. De planning wordt per wijk gemaakt, zodat bewoners maar één keer per jaar te maken hebben met de jaarlijkse onderhoudsbeurt en de eventuele hinder door werkzaamheden en afvoer van het gemaaide groen en waterplantenafval uit de sloten en singels. 

Bijkomend voordeel van deze regeling is dat de biodiversiteit in en rond de watergangen minder schade oploopt.

Verbetering waterkwaliteit
De gemeente Nieuwegein spant zich in voor de verdere verbetering van de waterkwaliteit. Zo wordt bijvoorbeeld in de wijk Rijnhuizen een watertuin ontwikkeld. Het is belangrijk om de doorstroming van het water in de vele waterpartijen, zo goed mogelijk te houden. Dat voorkomt botulisme, blauwalg en wildgroei van kroos.

Om een goede doorstroming van water te garanderen, is het ook nodig om voldoende water te kunnen inlaten. Met de ‘impulsregeling’ van het Hoogheemraadschap is het mogelijk om drie extra inlaten in Rijnhuizen te bouwen. Zowel de gemeente als het waterschap hebben daarvoor een extra budget van 75.000 euro ter beschikking gesteld, zodat de benodigde investering van 150.000 euro voor die drie extra inlaten kan worden gedaan. 

Daarnaast reserveren het waterschap en de gemeente gezamenlijk - beiden voor de helft - een budget van 100.000 euro voor verdere investeringen in Nieuwegein, waarmee de waterkwaliteit verbetert. De exacte plannen daarvoor worden op dit moment uitgewerkt.

‘Unieke samenwerking’
Nanda van Zoelen: “We praten hier over een unieke samenwerking tussen de gemeente Nieuwegein en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Dankzij deze samenwerking kan sneller en beter worden gewerkt aan zowel de waterveiligheid, aan de klimaatdoelstellingen en de kwaliteit van het oppervlaktewater in deze regio.”

John van Engelen: “Als gemeente Nieuwegein zijn we trots op het feit dat we een praktische samenwerking met HDSR aangaan. Voor onze gemeente en haar inwoners levert dat flinke voordelen op. Zowel dankzij vermindering van hinder tijdens het onderhoud, als het bouwen van extra inlaten en daarmee het gezond houden van het oppervlaktewater in deze regio.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuwegeiner rijdt door rood, springt uit rijdende bus en rent weg voor politie Algemeen 2 dec, 10:08
Afbeelding
Gemeente betreurt vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 1 dec, 14:41
Afbeelding
‘O ja, dat sinterklaasgedicht nog’: dit moet je doen om er een pareltje van te maken Algemeen 1 dec, 13:57
Afbeelding
Gemeente onderzoekt plaatsing extra windturbines in Nieuwegein-Oost Algemeen 1 dec, 12:14
Afbeelding
D66 pleit voor zichtbaar maken van Artikel 1 van de Grondwet in Nieuwegein Algemeen 1 dec, 10:17
Afbeelding
Nieuwegeinse burgemeester overhandigt cheque van ruim 9.000 euro aan Theater Totaal Algemeen 1 dec, 09:23
Afbeelding
Nieuwegeinse bieb opent uitleenpunt in Gezondheidshuis De Componist Algemeen 30 nov, 16:07
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis verdwijnt uit Nieuwegein, vanaf 2035 alle zorg naar Utrecht MET VIDEO 30 nov, 15:19