Vluchtelingen betreden het opvangschip in Nieuwegein.
Vluchtelingen betreden het opvangschip in Nieuwegein. Foto: Gemeente Nieuwegein

Inmiddels 72 vluchtelingen aan boord van opvangboot in Nieuwegein

Algemeen 462 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Op een cruiseschip in het Merwedekanaal worden sinds 9 november vluchtelingen opgevangen. Inmiddels hebben 64 mannen en 8 vrouwen uit 14 verschillende landen een tijdelijk thuis gevonden in Nieuwegein. Hun leeftijd varieert tussen de 18 tot 50 jaar. 

In totaal biedt het schip ruimte voor 96 vluchtelingen die hier tot 1 maart 2023 mogen blijven. Het COA kan nog geen duidelijkheid geven wanneer er meer vluchtelingen bij gaan komen.

Lees ook: “Eerste vluchtelingen aangekomen op opvangschip in Nieuwegein”

Alleen vluchtelingen uit onveilige landen
Niet alle vluchtelingen die afgelopen periode door het COA zijn gestuurd, zijn toegelaten op het schip, meldt de gemeente Nieuwegein. “Dit waren mensen uit veilige landen of onder de 18 jaar. Zij zijn onder begeleiding teruggegaan naar Ter Apel.”

De gemeente heeft bij het COA als eis gesteld dat op het schip alleen vluchtelingen mogen verblijven die uit landen komen die door Nederland als onveilig zijn bestempeld. 

‘Gemoedelijke sfeer’
Op het schip zijn een locatiemanager en een dagcoördinator aanwezig. Zij vertellen dat de sfeer aan boord heel gemoedelijk is. Er worden veel spelletjes gespeeld, waaronder kaarten en Djenga. Vooral sjoelen is populair.

Ook wordt het WK voetbal op de voet gevolgd. Naast vermaak worden er ook Nederlandse taallessen aangeboden op het schip en in de bibliotheek. Deze taallessen worden goed bezocht.

Dagbesteding
De vluchtelingen gaan soms van boord om een stukje te wandelen of naar een winkel te gaan. De ervaring van de locatiemanager is dat de meeste vluchtelingen aan boord blijven. Als ze gaan, dan gaan ze vaak onder begeleiding mee naar een gezamenlijke activiteit.

Dit zijn bijvoorbeeld sport- en beweegactiviteiten van SportID. De vluchtelingen maken gebruik van de dojo van sportcomplex Merwestein. 

Ook doen ze mee met activiteiten op de buurtpleinen van MOvactor, nemen ze deel aan creatieve activiteiten in DE KOM en doen de vluchtelingen mee met taalactiviteiten van de bibliotheek.

Handhaving
De bewoners van het schip zijn hun land ontvlucht om in vrijheid veilig te kunnen leven. Ze mogen daarom ook gaan en staan waar ze willen en geldt er geen avondklok, meldt de gemeente Nieuwegein. Er zijn wel huisregels opgesteld voor de vluchtelingen, zowel aan boord als aan wal.

De locatiemanagers houden samen met de beveiliging en handhaving zicht op de naleving van deze regels. De vluchtelingen krijgen één keer een waarschuwing. Als er een herhaling volgt, worden ze teruggestuurd naar Ter Apel.

Beveiliging
Er is 24/7 beveiliging zowel aan boord als aan wal. Zij staan in nauw contact met handhaving en politie. Ook is er extra inzet van handhaving tijdens momenten dat leerlingen van en naar school gaan.

Het telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is voor de omwonenden om klachten te melden, wordt volgens de gemeente tot op heden nog niet veel gebeld.

Lees ook: “Geen gelijk voor bewonersgroep Nieuwegein: opvangschip vluchtelingen mag er komen”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuwegeiner rijdt door rood, springt uit rijdende bus en rent weg voor politie Algemeen 2 dec, 10:08
Afbeelding
Gemeente betreurt vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 1 dec, 14:41
Afbeelding
‘O ja, dat sinterklaasgedicht nog’: dit moet je doen om er een pareltje van te maken Algemeen 1 dec, 13:57
Afbeelding
Gemeente onderzoekt plaatsing extra windturbines in Nieuwegein-Oost Algemeen 1 dec, 12:14
Afbeelding
D66 pleit voor zichtbaar maken van Artikel 1 van de Grondwet in Nieuwegein Algemeen 1 dec, 10:17
Afbeelding
Nieuwegeinse burgemeester overhandigt cheque van ruim 9.000 euro aan Theater Totaal Algemeen 1 dec, 09:23
Afbeelding
Nieuwegeinse bieb opent uitleenpunt in Gezondheidshuis De Componist Algemeen 30 nov, 16:07
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis verdwijnt uit Nieuwegein, vanaf 2035 alle zorg naar Utrecht MET VIDEO 30 nov, 15:19