Het vluchtelingenschip in het Merwedekanaal in Nieuwegein.
Het vluchtelingenschip in het Merwedekanaal in Nieuwegein. Foto: RicardoSmit

GroenLinks pleit voor vuurwerkverbod rond vluchtelingenschip in Nieuwegein

Algemeen 986 keer gelezen

NIEUWEGEIN • GroenLinks heeft tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag vragen aan het college gesteld over de mogelijkheid om rond de jaarwisseling extra vuurwerkvrijezones in te stellen in Nieuwegein. Dit met het oog op de aanwezigheid van vluchtelingen.

Deze vuurwerkvrijezones zouden dan moeten komen rond het vluchtelingenschip aan de Vreeswijksestraatweg, de Rembrandthage en de Luifelstede. Op deze locaties worden namelijk vluchtelingen opgevangen.

Trauma
“Veel van deze vluchtelingen komen uit een oorlogsgebied en zijn daardoor getraumatiseerd. Voor hen kunnen de harde knallen en lichtflitsen traumatische herinneringen oproepen, waardoor zij in paniek raken”, aldus GroenLinks-raadslid Marilene Gathier.

Ze gaf daarbij aan dat GroenLinks ervan op de hoogte is dat Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein de bewoners van het schip voorlichting geeft over het gebruik van vuurwerk in Nederland tijdens de jaarwisseling. “Wij weten echter ook uit onderzoek, dat bij getraumatiseerden de emoties hoog kunnen oplopen”, voegde ze daaraan toe.

Communicatie
GroenLinks vroeg het college daarnaast om met omwonenden van het vluchtelingenschip in gesprek te gaan over het belang van een vuurwerkvrijezone rondom de opvanglocatie en hen te wijzen op de beschikbare nabije plaatsen om vuurwerk af te steken, “zodat ook voor hen de jaarwisseling een feest kan zijn”.

Burgemeester Frans Backhuijs gaf vervolgens aan dat het college met een voorstel zal komen om de vuurwerkvrijezones in Nieuwegein uit te breiden. “En natuurlijk zullen wij ook zorgen voor goede communicatie in de omgeving, zeker bij het schip.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27