Afbeelding
Foto: RTV Utrecht / Roos van Bijnen

‘O ja, dat sinterklaasgedicht nog’: dit moet je doen om er een pareltje van te maken

Algemeen 592 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Is jouw sinterklaasgedicht al af? Of ben je juist iemand die tot het laatste moment wacht? In dat geval kun je in de komende alinea’s wat inspiratie opdoen. RTV Utrecht gaat op bezoek bij de Nieuwegeinse bibliotheek, waar ‘hulpsinterklazen’ dicht-tips krijgen. “Moet het per se rijmen? Ben je mal, als de tekst maar lekker doorrolt.”

Sinterklaas zat te denken, wat hij jou zal schenken. Tja, heb jij die zin ook weleens gebruikt in een 5 december-gedicht? Dan ben je vast niet de enige. Maar het kan een stuk origineler en leuker, denkt dichter Liz Ditters. De Nieuwegeinse geeft een spoedcursus dichten in bibliotheek De Tweede Verdieping. “Het belangrijkste is: maak het niet té serieus. Iemand vindt het al leuk dat je überhaupt de moeite neemt om zo’n gedicht te maken.” 

In de zaal van de bieb zijn deelnemers het erover eens: eigenlijk is zo’n sint-gedicht moeilijker dan je denkt. Want ja: “Heb je net een lekkere zin in gedachten, kan je weer niet op een goed woord komen dat daarop rijmt.” Of: “Heb je het hele gedicht getikt, blijkt het voor geen meter te rijmen. Dat heb ik weleens”, aldus een lachende dame. 

De grootste tips
Dichter Liz weet er wel raad mee. Allereerst: heb websites als een rijmwoordenboek en encyclo open staan. Dat helpt om op woorden én hun rijm te komen, zegt ze. Rijmt het alsnog niet lekker? “Zoek dan een synoniem op. Een woord dat ongeveer hetzelfde betekent, maar wel anders klinkt. Dan kun je al makkelijker je rijmpje vinden.” Ook helpt het om het gedicht persoonlijk te maken. “Denk aan wat je met iemand hebt meegemaakt, haal er een paar anekdotes bij. Dan vind je vanzelf inspiratie om weer een paar regels te vullen.”

En wil het rijmen he-le-maal niet, dan kan Liz ook nog wat verklappen. “Tja, moét het rijmen? Niet per se. Je kunt ook rijmen op een bepaalde klank. Het gaat in zo’n persoonlijk gedicht toch meer om de inhoud dan of het echt perfect rijmt, tenslotte.” 

‘Durf soms even te stoppen’
Voor de treuzelaars die er komende maandagmiddag - op 5 december - pas achter komen dat het gedicht nog gemaakt moet worden: Liz hoopt dat je ietsje eerder begint. “Het is fijn als je de tekst even weg kunt leggen als je er niet helemaal uit komt. Bijna altijd heb je de volgende dag gewoon weer inspiratie om verder te gaan. Durf soms dus even te stoppen, want het komt vanzelf goed.”

De deelnemers dichten er daarna aardig op los. “Sinterklaas is weer in het land, de kinderen zijn door spanning overmand”, begint iemand. Een ander gooit het over een andere boeg: “Pantoffels van Lidl, die waren al weg. O, wat een pech.” Er klinkt applaus voor de gedichten. Een deelneemster roept: ‘Meestal denk ik: o ja, dat sinterkláásgedicht nog. Maar nu ga ik er maar als de wiedeweer aan beginnen.”

Bron: RTV Utrecht, Roos van Bijnen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27