Regenboogzebrapad in Nieuwegein-centrum.
Regenboogzebrapad in Nieuwegein-centrum. Foto: Google Street View

Nieuwegein wil zo veel mogelijk instrumenten inzetten om inclusiviteit te bereiken

Algemeen 589 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Artikel 1 van de Grondwet is al genoemd, maar de gemeente Nieuwegein wil zo veel mogelijk instrumenten inzetten om inclusiviteit te bereiken. Het gaat dan om de aanpak van stage- en leeftijdsdiscriminatie en geschiktheid van het openbaar vervoer voor gehandicapten door tram- en bushaltes aan te passen.

Donderdagavond bespraken de aan de Avond van de Stad deelnemende raadsleden een beleidsstellende nota over het onderwerp. Emiel Holtermann (PvdA) pleitte ervoor de gemeente aan te laten sluiten bij de VN, die op dit gebied al de nodige expertise heeft opgebouwd. 

Alma Feenstra (GroenLinks) geeft het college (met daarin haar eigen wethouder) het vertrouwen en noemde als praktisch punt de gevolgen van een opgebroken straat voor bijvoorbeeld mensen met een blindegeleidehond.

Aanscherping van de kaders
De aanwezigen vertrouwen op het college, dat over twee weken met een raadsvoorstel komt. Wel wordt aanscherping van de kaders/het stellen van goede kaders verlangd (Holtermann en Jacqueline Verbeek, ieders Belang).

Inclusiviteit richt zich vaak op scholen. De invloed van de gemeente daarop is beperkt tot de gebouwen en juist daar willen de raadsleden in Nieuwegein gebruik van maken. 

De gebouwen of bankjes rond de scholen lenen zich goed voor het laten zien van de tekst van artikel 1 van de Grondwet. De raadsleden zien ook mogelijkheden voor het atrium of de gevel van het Stadshuis. Dit werd genoemd door Hanny Plomp-van Rheenen (D66).

Stagediscriminatie en leeftijdsdiscriminatie
Tegen artikel 1 zal niemand zijn. Heikeler wordt het als we ons begeven op het beleid van de scholen en werkgevers. Feenstra merkte op dat stagediscriminatie op de vele MBO-onderwijsinstellingen in Nieuwegein een groot probleem is. Degenen die het treft worden buitengesloten.

En iets wat ook een uitsluitende factor is, is leeftijdsdiscriminatie, al is dit een landelijk probleem. Arnold Houwer (VSP) zou die graag te lijf gaan.

Voor het bevorderen van de inclusie in Nieuwegein komt 20.000 euro beschikbaar. Wethouder Schouten wees erop dat uit deze pot niet alles betaald hoeft te worden. Voor aanpassingen in de openbare ruimte zijn ook andere budgetten beschikbaar, zei zij.

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27