Burgemeester Frans Backhuijs.
Burgemeester Frans Backhuijs. Foto: Kees van der Meer

16 kandidaten in de strijd om burgemeesterschap van Nieuwegein

Algemeen 672 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Zestien kandidaten hebben gesolliciteerd voor de vacature van burgemeester van Nieuwegein: vier vrouwen en twaalf mannen. Negen van de kandidaten hebben ervaring als dagelijks bestuurder, drie van hen als burgemeester. 

De namen van de kandidaten worden niet bekendgemaakt. Wel heeft de provincie al wat andere informatie over hen gedeeld. Er zijn vijf kandidaten lid van de VVD, drie van D66, één van het CDA, één van de PvdA, één van GroenLinks en één van een lokale partij. Vier van hen zijn niet aangesloten bij een politieke partij. 

Profielschets
Huidig burgemeester Frans Backhuijs geeft in mei na twaalf jaar het stokje door. Vorig jaar maakte hij bekend niet beschikbaar te zijn voor een derde termijn. Sinds 2011 was Backhuijs actief als burgervader in Nieuwegein.

In december maakte de gemeenteraad de profielschets bekend. Enkele kernwoorden die door de raad werden genoemd waren ‘lef’, ‘sociaal’, ‘toekomstgericht’ en ‘daadkrachtig’. 

Nieuwegeiners mochten zelf ook meedenken over de belangrijkste kwaliteiten die hun nieuwe burgemeester moet bezitten. Bijna 1600 inwoners vulden daarvoor een enquête in. Een profielcommissie, onder leiding van GroenLinks-fractievoorzitter Alma Feenstra, ging daar vervolgens mee aan de slag.

Sollicitatieprocedure
De commissaris van de Koning Hans Oosters maakt een selectie van kandidaten die naar zijn oordeel benoembaar zijn en voldoen aan de profielschets die door de gemeenteraad van Nieuwegein is opgesteld.

Vervolgens voert de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gesprekken met hen en stelt een concept-aanbeveling op van twee kandidaten waarover de gemeenteraad beslist. Naar verwachting zal eind mei of begin juni de nieuwe burgemeester worden beëdigd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27