Het TechLab bij het Anna van Rijn College in Nieuwegein.
Het TechLab bij het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Foto: Aangeleverd

School in Nieuwegein opent TechLab met drones, VR-brillen, robots en meer

Algemeen 1.123 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het Anna van Rijn College in Nieuwegein beschikt vanaf nu over een TechLab, waarin technologische vondsten zoals drones, VR-brillen en zelfsturende robots kunnen worden ervaren en aangestuurd. Voor de school is het lab zeer geschikt om technologie te integreren in het lespakket.

Wat dat betekent wordt direct bij binnenkomst duidelijk, waar een als auto vormgegeven minirobot (de juiste naam is ‘makeblock robot’) achten draait op een circuit. Dat lijkt vanzelf te gaan, maar wat de robot doet is het programma te volgen dat in dit geval leerling Bram Peek heeft geschreven. De robot heeft een sensor, waarmee hij de contouren van de acht oppikt. 

Tesla
Richard Susijn, docent ittl (informatietechnologie voor de theoretische leerweg), staat naast Bram Peek en noemt het rijdende robotje een succeservaring voor de leerling. Daar was 20 minuten werk voor nodig, de tijd die het schijven van het programma voor de robot kostte. En succeservaringen stimuleren tot meer. Susijn durft de vergelijking met de Tesla wel aan. Deze zelfrijdende auto rijdt in wezen ook niet vanzelf, maar omdat ‘ie een programma als instructie heeft.

Tekst gaat verder onder de foto 


De ‘makeblock robot’ draait achten op een circuit. - Foto: Jurgen van Dijk

‘Meer coach dan docent’
Verderop in het lab verdiepen leerlingen zich in de mogelijkheden die virtual-reality-brillen bieden. Er scheert een drone door het lab. Er staat een 3D-printer. Het besef dat je in een middelbare school staat verdwijnt, je komt los van je dagelijks bestaan. ,,De manier van onderwijs geven verandert ook,’’ zegt docent Susijn. ,,Je bent meer coach dan docent.’’

Het TechLab had een aanloop sinds 2021. Het Anna van Rijn wilde meer bieden dan alleen theoretische ict-vaardigheden, wilde technologie integreren in de school. Behalve genoemde objecten kunnen leerlingen ook video’s maken, digitale folders, en ervaren wat de toepassing kan zijn van 3D-printers.

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jongerenplek om te hangen en gamen geopend op Nieuwegeins buurtplein Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwegeinse vader blijft verantwoordelijkheid voor bijna fataal hersenletsel bij zoontje stellig ontkennen, OM eist 5 jaar cel Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Wim uit Nieuwegein doet met zijn uitvinding 'de tafelkoeler' mee aan SBS6-programma Nieuws 8 jun., 13:22
Afbeelding
Nieuwegeins festival 'Geinbeat' gaat dit jaar door op een nieuwe locatie Nieuws 8 jun., 10:17
Afbeelding
Wordt Nieuwegein host van de Hasbro Spelen? De stad neemt het op tegen vier andere plaatsen Nieuws 8 jun., 09:54
Afbeelding
Inbreker tijgert door huisartsenpraktijk in Nieuwegein en steelt geld uit kluis Nieuws 8 jun., 09:33
Afbeelding
Met zelfgemaakte brug slaan inbrekers toe bij volkstuintjes Nieuwegein: 'Ben er narrig van' MET VIDEO 8 jun., 09:21
Afbeelding
Nieuw eetinitiatief op Nieuwegeins buurtplein moet contact tussen bewoners stimuleren Nieuws 7 jun., 16:05