Het TechLab bij het Anna van Rijn College in Nieuwegein.
Het TechLab bij het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Foto: Aangeleverd

School in Nieuwegein opent TechLab met drones, VR-brillen, robots en meer

Algemeen 837 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het Anna van Rijn College in Nieuwegein beschikt vanaf nu over een TechLab, waarin technologische vondsten zoals drones, VR-brillen en zelfsturende robots kunnen worden ervaren en aangestuurd. Voor de school is het lab zeer geschikt om technologie te integreren in het lespakket.

Wat dat betekent wordt direct bij binnenkomst duidelijk, waar een als auto vormgegeven minirobot (de juiste naam is ‘makeblock robot’) achten draait op een circuit. Dat lijkt vanzelf te gaan, maar wat de robot doet is het programma te volgen dat in dit geval leerling Bram Peek heeft geschreven. De robot heeft een sensor, waarmee hij de contouren van de acht oppikt. 

Tesla
Richard Susijn, docent ittl (informatietechnologie voor de theoretische leerweg), staat naast Bram Peek en noemt het rijdende robotje een succeservaring voor de leerling. Daar was 20 minuten werk voor nodig, de tijd die het schijven van het programma voor de robot kostte. En succeservaringen stimuleren tot meer. Susijn durft de vergelijking met de Tesla wel aan. Deze zelfrijdende auto rijdt in wezen ook niet vanzelf, maar omdat ‘ie een programma als instructie heeft.

Tekst gaat verder onder de foto 


De ‘makeblock robot’ draait achten op een circuit. - Foto: Jurgen van Dijk

‘Meer coach dan docent’
Verderop in het lab verdiepen leerlingen zich in de mogelijkheden die virtual-reality-brillen bieden. Er scheert een drone door het lab. Er staat een 3D-printer. Het besef dat je in een middelbare school staat verdwijnt, je komt los van je dagelijks bestaan. ,,De manier van onderwijs geven verandert ook,’’ zegt docent Susijn. ,,Je bent meer coach dan docent.’’

Het TechLab had een aanloop sinds 2021. Het Anna van Rijn wilde meer bieden dan alleen theoretische ict-vaardigheden, wilde technologie integreren in de school. Behalve genoemde objecten kunnen leerlingen ook video’s maken, digitale folders, en ervaren wat de toepassing kan zijn van 3D-printers.

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27