De gloednieuwe Aldi-supermarkt in de wijk Blokhoeve in Nieuwegein.
De gloednieuwe Aldi-supermarkt in de wijk Blokhoeve in Nieuwegein. Foto: Ricardo Smit

Rechter in Nieuwegeinse ‘supermarktoorlog’: gloednieuwe Aldi mag voorlopig openblijven

Algemeen 1.013 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De net geopende Aldi in Nieuwegein mag voorlopig openblijven. Dat heeft de rechter zojuist geoordeeld, schrijft RTV Utrecht. De gemeente Nieuwegein had de Aldi in de nieuwbouwwijk Blokhoeve voor de rechter gesleept, nadat concurrerende supermarkten eerder al een zaak aanspanden tegen de gemeente. De rechter geeft Aldi in deze zaak gelijk, vanwege eerder gemaakte afspraken.

Aldi en de gemeente hadden namelijk afgesproken het hoger beroep in die eerste rechtszaak af te wachten. De supermarkt mocht van de gemeente openblijven tot de uitspraak er zou zijn, maar intussen stapte de gemeente dus tóch naar de rechter. “Uit de toelichting van Aldi en de gemeente (…) en een e-mail blijkt dat afgesproken is dat partijen samen optrekken”, staat in de uitspraak. 

Supermarktoorlog in Nieuwegein

In de nieuwbouwwijk Blokhoeve komt over een paar jaar een Aldi. Om tot die tijd alvast een tijdelijke ‘noodsuper’ te kunnen openen, verhuurde de gemeente verderop grond aan Aldi. Andere supermarkten maakten echter bezwaar; zij hadden op die plek immers ook een filiaal willen openen. Rechtszaak na rechtszaak wordt al over deze kwestie gevoerd. In de rechtbank wordt intussen gesproken van een ware supermarktoorlog.

‘Samen optrekken’
Van dat “samen optrekken” was onlangs weinig te zien in de rechtbank. Waar de gemeente en Aldi in eerste instantie dus onderling hadden afgesproken dat de Aldi vóór de uitspraak van de eerste rechtszaak open mocht blijven – het was immers de gemeente die haar grond in volle overtuiging aan Aldi had verhuurd – stonden partijen nu toch opeens tegenover elkaar.

De “soap” rond de supermarkt gaat de gemeente hoe dan waarschijnlijk ook een hoop geld kosten. Niet alleen de juridische kosten lopen op. Ook moet de gemeente waarschijnlijk duizenden euro’s aan dwangsommen betalen aan de concurrerende supermarkten. Dat besloot de rechter in de eerste rechtszaak tussen de gemeente en die supermarkten, en was ook de reden dat de gemeente van Aldi eiste tóch dicht te gaan.

Politiek verbolgen over ‘gepruts’ rondom Aldi

De Nieuwegeinse oppositiepartijen reageerden begin dit jaar verbijsterd op het getouwtrek rondom de net geopende Aldi. D66 noemde het “gepruts (…) en knullig” dat de gemeente ook niet ándere supermarkten de kans heeft gegeven op die locatie te starten.

Lokale partij ieders Belang benadrukte dat deze zaak “heel veel gemeenschapsgeld” zou gaan kosten. “Het college heeft steken laten vallen”, aldus de VSP. Coalitiepartijen waren destijds overigens terughoudend met het geven van een inhoudelijke reactie. De wethouder liet toen weten niet te reageren zo lang de kwestie nog onder de rechter is.

De rechtbank geeft Aldi overigens ook gelijk als het gaat om de belangen die spelen. In de uitspraak valt te lezen: “De rechtbank vindt dat de belangen van Aldi, waar veertien mensen werken, op dit moment zwaarder wegen dan de (financiële) belangen van de gemeente en de belangen van de andere supermarkten.” 

Inwoners willen dat de Aldi blijft

In plaats van de “zoveelste” Jumbo of Albert Heijn, zijn veel inwoners juist blij met de komst van een Aldi. Ze startten een online petitie om de supermarkt te behouden – en ook op sociale media regende het reacties.

Over de rol van de gemeente waren inwoners niet mals. Zo stelde iemand: “De gemeente heeft zelf verhuurd en daagt Aldi nu voor de rechter. Belachelijk. Gemeente Nieuwegein, ga je schamen.”

Blijft de Aldi open?
De uitspraak betekent dus dat de nieuwe Aldi voorlopig open mag blijven, in ieder geval tot het hoger beroep in de ándere zaak. Die komt waarschijnlijk over een paar weken. Dan moet blijken of de concurrenten in supermarktland opnieuw gelijk krijgen en ook een kans moeten krijgen op de huidige plek van de Aldi een supermarkt te openen.

Bron: RTV Utrecht, Annemarie de Wit & Roos van Bijnen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 7 uur geleden
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 8 uur geleden
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie! Nieuws 20 apr, 11:14