Sam Pijper (19) in zijn wijk: Fokkesteeg.
Sam Pijper (19) in zijn wijk: Fokkesteeg. Foto: Naomi Wijling

Sam (19) uit Nieuwegein zet zich in voor zijn wijk: ‘Ik wil graag wat doen’

Algemeen 865 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Sam Pijper (19) uit Nieuwegein was één van de vier jongeren die een jongerenlintje kreeg uitgereikt tijdens het Nieuwjaarsfeest in Stadstheater De Kom. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn inzet bij het wijknetwerk Fokkesteeg en zijn sociale betrokkenheid bij de buurt. Wij spraken met de jonge Nieuwegeiner.

Sam kwam al op zijn veertiende in contact met het wijknetwerk en buurthuis in Fokkesteeg. Zijn moeder deed daar vrijwilligerswerk. “Ik wilde graag wat doen. Daarom ging ik met haar mee”, aldus Sam.

Hand-en-spandiensten
Het begon met hand-en-spandiensten: boodschappen halen, tenten opzetten en sjouwwerk. Later is Sam het krantje van het wijknetwerk gaan rondbrengen en hielp hij mee bij de activiteiten en het organiseren ervan. Voor het werk dat Sam doet, krijgt hij een vrijwilligersvergoeding. “Dat is een mooi zakcentje”.

Het wijknetwerk Fokkesteeg organiseert jaarlijks verschillende activiteiten, waardoor mensen uit de buurt elkaar ontmoeten én beter leren kennen. Zo werd er afgelopen herfst een Halloweenfeest georganiseerd.

Rolstoelvriendelijk
Sam is een rustige jongen, maar goede ideeën heeft hij zeker. Zo zegt hij, terugkijkend op het Halloweenfeest: “Het parcours dat we hadden uitgezet was niet voor iedereen toegankelijk op alle punten, zeker niet voor mensen met een rolstoel. Dat gaan we volgende keer anders aanpakken.”

Het aantal uren in de week dat Sam vrijwilligerswerk doet bij het wijknetwerk verschilt. “In de week dat Halloween wordt gevierd, ben ik zeker twintig uur bezig. Maar er zijn ook weken dat ik niets doe of maar enkele uren actief ben.” 

Bedrijfskunde
Het vrijwilligerswerk is volgens Sam goed te combineren met zijn opleiding bedrijfskunde. Of hij die studie blijft doen, weet hij overigens nog niet. “Een opleiding bij defensie of acteren is ook aanlokkelijk”, zegt hij.  

En of Sam nog lang in Fokkesteeg blijft wonen? “Ik zou graag al het huis uit zijn gegaan, maar de wachtlijsten zijn momenteel erg lang. Nog even geduld hebben.”

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27