Een van de 'gevangenisflats' aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein.
Een van de 'gevangenisflats' aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. Foto: Ricardo Smit

CDA twijfelt aan noodzaak sloop flat in Nieuwegein: ‘Waarom doen we dit?’

Algemeen 1.334 keer gelezen

NIEUWEGEIN • ,,Waarom één flat slopen en drie niet,’’ vroeg Helen Adriani-Wempe (CDA) zich donderdagavond af tijdens de vergadering van een aantal raadsleden over het plan van Woonin met de flats aan het Nijpelsplantsoen. Woonin wil één van de vier flats slopen en drie opknappen.

Adriani stelde zich kritisch op naar het college van burgemeester en wethouders in de persoon van Marieke Schouten (GL). Het was voor haar niet uit te leggen dat vier flats die in dezelfde slechte bouwkundige staat verkeren een verschillende aanpak te wachten staat. Zeker gezien de behoefte aan sociale huurwoningen in Nieuwegein. Drie blijven staan en worden ingrijpend opgeknapt; één gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor woningen. Adriani begrijpt de renovatie.

Het antwoord op deze vragen kwam van de ambtelijk medewerker van de wethouder. Zij vertelde dat Mitros (de voorganger van Woonin) eigenlijk van plan was geweest alle vier de flats te slopen, maar onder druk van de gemeente de plannen heeft aangepast. De gemeente zag het stedebouwkundig niet zitten alle hoogbouw aan het Nijpelsplantsoen in te ruilen voor laagbouw. Liever wilde de gemeente er drie flats behouden, zodat ‘het stedenbouwkundig ensemble behouden blijft.’

‘Extra verkeersdrukte’
Maar daarmee was wethouder Schouten tijdens deze Avond voor de Stad nog niet van Adriani af. Het CDA-raadslid voorziet extra verkeersdrukte op de Noordstedeweg door de ‘inbreiding’ die het bouwen van extra woningen aan het Nijpelsplantsoen is. Adriani kondigde aan volgende week tijdens de raadsvergadering een motie hierover in stemming te zullen brengen.

Ervan uitgaande dat de plannen worden doorgezet zullen veel bewoners willen weten wat hen tijdens de renovatie en sloop/nieuwbouw te wachten staat. Dat stipte ook raadslid Dennis Verhagen (VVD) al aan. Zoals het nu is gepland moeten bewoners van de drie flats tijdelijk hun woning uit. Ze worden dan zes weken elders ondergebracht en keren na de verbouwing terug. De bewonerscommissie zal hier nauw bij betrokken worden. Dit maakt deel uit van de door Alma Feenstra vaak gevraagde participatie. Schouten wil op dit punt afspraken laten maken met de bewoners in de vorm van een sociaal plan.

Verzuim
Bewoners die na de renovatie terugkeren naar hun woning gaan evenveel huur betalen als voor de verbouwing. Wel was er gisteravond wat onduidelijkheid of ze hetzelfde geld gaan betalen voor een kleinere woning, zoals alweer Adriani aanvoerde na een berekening op dit punt. De raadsleden krijgen hier later schriftelijk opheldering over van de ambtenaren. Ook Jacqueline Verbeek (Ieders Belang) toonde zich op dit punt vasthoudend. Helen Adriani sloot de avond kritisch af. ,,Woonin (Mitros) heeft jaren verzuimd de flats te onderhouden.’’

De vier flats aan het Nijpelsplantsoen staan er al sinds de geboorte van Nieuwegein. Wethouder Schouten riep aan het begin van de vergadering donderdagavond een sfeerbeeld op van het begin van Nieuwegein, toen de vier flats nog uitkeken op de weilanden. Dat is moeilijk voor te stellen als je nu over de Noordstedeweg rijdt. Nu, veertig jaar later, kampen de flats met betonrot en een behoefte aan onderhoud.

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27