Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Ricardo Smit

Minister Kuipers: ‘Verhuizing St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein heeft juist voordelen’

Algemeen 553 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Door de verhuizing van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein naar Leidsche Rijn kunnen meer patiënten behandeld worden, doordat operaties en behandelingen efficiënter ingepland kunnen worden. Ook is geen dubbele bezetting van personeel meer nodig. Dat antwoordt minister Ernst Kuipers op Kamervragen van het CDA, schrijft RTV Utrecht.

Toen bekend werd dat in 2035 alle zorg van Nieuwegein naar Leidsche Rijn gaat verhuizen was de schok groot. “Ik ken mensen die juist in Nieuwegein zijn komen wonen omdat ze hartproblemen hebben en zo dicht bij het ziekenhuis woonden", zei Alma Feenstra, fractievoorzitter van GroenLinks in Nieuwegein.

Minister Kuipers probeert nu de zorgen te temperen. Voordat de zorg over twaalf jaar verhuist, moet het ziekenhuis aantonen dat de verhuizing geen grote gevolgen heeft voor de rijtijden van de ambulance en het aanbieden van andere zorg. Daar zijn normen voor vastgesteld waar het St. Antonius zich ook aan moet houden. 

Volgens de minister, die zelf nadrukkelijk spreekt van een fusie van twee locaties van dezelfde ziekenhuisorganisatie, blijven de organisatie en de teams hetzelfde. "Zij zullen alleen efficiënter samenwerken op één locatie in plaats van verdeeld over twee locaties", schrijft hij. "Volgens het St. Antonius ziekenhuis bevordert het samenvoegen van de expertises een soepel verloop van zorgprocessen. Bovendien zijn er ook minder verplaatsingen (materiaal, patiënten) nodig wanneer geconcentreerd is op één locatie." 

Ook vindt Kuipers dat er geen sprake is van uitholling van de zorg. Daarnaast is er volgens hem geen grond om te concluderen dat "deze samenvoeging van locaties leidt tot meer marktmacht en negatieve effecten voor de zorg". 

Bron: RTV Utrecht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27