Afbeelding
Foto: Gerard van Buuren

Provincie Utrecht start campagne over veiligheid bij tramkruisingen

Algemeen 438 keer gelezen

REGIO • De provincie Utrecht is vandaag een bewustwordingscampange gestart over de veiligheid bij tramkruisingen. De campagne heet ‘40 meter remweg’. “Een tram staat namelijk niet meteen stil, ze heeft een remweg van maar liefst 40 meter. Een tram heeft daarom altijd voorrang.” 

Weggebruikers zoals automobilisten, fietsers, voetgangers en scooterrijders worden erop gewezen om extra goed op te letten bij het oversteken van een trambaan. 

“Veiligheid bij tramkruisingen is erg belangrijk. Ondanks dat er verkeerslichten bij kruisingen staan, gebeuren er helaas toch af en toe ongelukken. Met alle gevolgen van dien. In enkele gevallen wordt de tram slecht door hen gezien of ziet de trambestuurder op de kruisingen de naderende weggebruikers onvoldoende”, aldus de provincie.

Veiligheidsmaatregelen
Reden voor de provincie om hier samen met gemeenten over in gesprek te gaan. De gemeenten zijn beheerder van de kruisende wegen. De provincie deed recent onderzoek naar de tramkruisingen en verkende daarbij de mogelijkheden hoe deze in een aantal gevallen veiliger kunnen worden gemaakt.

Denk daarbij aan maatregelen om de tram beter zichtbaar te maken (bijvoorbeeld door het snoeien van bomen en struiken of het verplaatsen van obstakels), het geven van voorlichting aan scholieren over de remweg van de tram, en in een enkel geval het plaatsen van slagbomen zoals bij de kruising op de Symfonielaan in Nieuwegein.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Het is belangrijk dat we weggebruikers meer wijzen op de tram. De campagne gaat hierbij helpen. De provincie is verantwoordelijk voor de trambaan, gemeenten zijn verantwoordelijk voor de weginfrastructuur. We moeten dus samen optrekken om de veiligheid te verbeteren en om dit met elkaar op te lossen. Als beheerder van de traminfrastructuur neemt de provincie daarvoor het initiatief.”

Abri’s
Met de nieuwe bewustwordingscampagne wordt de weggebruiker extra gestimuleerd om op te letten bij tramkruisingen. Langs de tramlijn Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein staan de aankomende weken abri’s om iedereen te wijzen op de lange remweg van de tram.

Advertenties op grote digitale schermen in de stad Utrecht zijn zichtbaar tijdens de spits. Ook op sociale media wordt er aandacht geschonken aan de campagne.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27