• In Nieuwegein-centrum worden volop woningen gebouwd.
• In Nieuwegein-centrum worden volop woningen gebouwd. Foto: Ricardo Smit

Wethouder: ‘Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad’

Algemeen 549 keer gelezen

NIEUWEGEIN • M50, het samenwerkingsverband van middelgrote gemeenten, sprak donderdag met minister Hugo de Jonge over de woningbouwopgave. In dit overleg deed wethouder Marieke Schouten namens de gemeente Nieuwegein een oproep aan de minister: ga niet alleen uit van aantallen woningen, maar vooral ook van kwaliteit van bouwen, wonen en leven.

Wethouder Marieke Schouten: “Het rijk wil vooral dat gemeenten ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Wij willen ook bouwen, maar vinden het belangrijk dat Nieuwegein leefbaar blijft voor onze huidige en toekomstige inwoners. Daarom wil Nieuwegein bewust bouwen aan een gezonde, duurzame en veilige stad. Wij hebben daar hulp van het rijk bij nodig.” 

Vandaar namens Nieuwegein haar oproep in het M50-overleg aan minister Hugo de Jonge om te sturen op gezond wonen, duurzame mobiliteit en toegankelijkheid. “Om woningen betaalbaar te houden, is het belangrijk dat gemeenten daarvoor ook instrumenten hebben. Bijvoorbeeld een vereveningsfonds. Om daar mee te starten is ondersteuning vanuit het rijk wenselijk”, aldus Schouten.  

Bijdrage van het rijk
Het regeerakkoord benadrukt de ambities van het kabinet om 900.000 huizen te bouwen; verspreid over heel Nederland. Ook de M50-gemeenten willen hieraan bijdragen. Gastheer burgemeester Sjoerd Potters legde donderdag in gemeente De Bilt, samen met 25 wethouders, een gezamenlijk woningbod van minstens 65.000 woningen bij minister Hugo de Jonge op tafel.

Om dit woningbod mogelijk te maken is een bijdrage van het rijk nodig. Daarom doen de M50 gemeenten een beroep op het rijk. Een inventarisatie van de M50 constateert drempels in het beleid van het kabinet, zoals langdurige en ingewikkelde procedures, betaalbaarheid en netcongestie. Deze drempels zijn meegegeven aan de minister. Duidelijk is dat het rijk in ieder geval werk gaat maken van het vereenvoudigen van procedures, meldt de gemeente Nieuwegein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Start proef Veilige Batauweg met afsluiting tussen Nedereindseweg en Oortjesburg in Nieuwegein Algemeen gisteren
Afbeelding
VSP stelt vragen over gevolgen Nieuwegein door mogelijke nieuwe aanvliegroute Schiphol Algemeen 23 mrt., 09:30
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:51
Afbeelding
Chauffeur rijdt trambaan op in Nieuwegein, tramverkeer hele avond ontregeld 112 23 mrt., 08:37
Afbeelding
Wilhelminabrug in Vreeswijk afgesloten voor alle verkeer vanwege werkzaamheden Algemeen 22 mrt., 16:35
Afbeelding
Gemeente wil met jongeren in gesprek over horeca in Nieuwegein Algemeen 22 mrt., 15:51
Afbeelding
Nieuwegein organiseert Week van het Geld: 'Goed leren omgaan met geld is belangrijk' Algemeen 22 mrt., 15:32
Afbeelding
Inchecken met betaalpas vanaf nu mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 21 mrt., 16:40