• De gloednieuwe Aldi in de Nieuwegeinse wijk Blokhoeve.
• De gloednieuwe Aldi in de Nieuwegeinse wijk Blokhoeve. Foto: Ricardo Smit

Nieuwegein in hoger beroep in Aldi-zaak: gemeente zit klem

Algemeen 758 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Nieuwegein gaat in hoger beroep in de rechtszaak tegen Aldi. De gemeente zegt in “een bijzondere situatie” te zijn beland, nu de rechter heeft besloten dat de tijdelijke Aldi in de nieuwbouwwijk Blokhoeve West voorlopig open mag blijven. In een andere zaak besloot de rechter namelijk dat de gemeente een dwangsom moet betalen voor iedere dag dat die Aldi nog opengaat.

Dat schrijft RTV Utrecht. Al maanden touwtrekken de gemeente, Aldi en andere supermarkten over de net geopende Aldi in de nieuwbouwwijk Blokhoeve West. Van de gemeente mocht die tijdelijke winkel er komen, maar andere supermarkten maakten daar succesvol bezwaar tegen. Omdat de gemeente dwangsommen moest betalen, sleepte de gemeente Aldi vervolgens voor de rechter om te zorgen dat de winkel dicht zou gaan.

Supermarktoorlog in de rechtbank
Rondom de tijdelijke Aldi in Nieuwegein spelen in de rechtbank twee zaken tegelijkertijd. De eerste zaak is aangespannen door concurrerende supermarkten. Zij voelden zich gepasseerd, omdat Nieuwegein haar grond verhuurde aan Aldi om er een ‘noodsuper’ neer te zetten. Ze kregen gelijk van de rechter: de gemeente had de Aldi niet zomaar mogen voortrekken.

De gemeente moest er – op straffe van dwangsommen – voor zorgen dat er geen uitvoering meer gegeven zou worden aan het huurcontract. Oftewel: als de supermarkt nog open zou gaan, moest Nieuwegein daarvoor boetes betalen aan de andere supermarkten. De rechter achtte de gemeente namelijk verantwoordelijk voor het ontstane gedoe.

De tweede zaak volgde: nadat de gemeente tevergeefs met hekken had geprobeerd om de Aldi dicht te houden, sleepte de gemeente Aldi voor de rechter. De supermarkten stonden in déze zaak aan de kant van de gemeente en hun advocaten zaten dus ook weer in de rechtbank. De rechter besloot echter dat Aldi niets verkeerd deed en gewoon open mocht blijven.

De twee zaken zorgen er dus voor dat de gemeente op dit moment “klem” zit, zoals een advocaat van de gemeente het eerder al omschreef. Van de ene rechter mag de Aldi openblijven, terwijl de andere vindt dat de gemeente er alles aan moet doen om Aldi’s deuren te sluiten. “We zullen daarom tegen deze uitspraak hoger beroep aantekenen”, schrijft de gemeente in antwoord op schriftelijke vragen van het CDA. 

Hoge boetes voor gemeente
De gevolgen voor de gemeentekas zijn overigens groot. Het bedrag aan dwangsommen dat de gemeente aan de supermarkten dreigt te moeten betalen loopt inmiddels op tot 155 duizend euro. Het hoger beroep hierover loopt nog. Als de gemeente verliest, gaat Nieuwegein de kosten proberen te verhalen op Aldi.

Dat hoger beroep – tussen de supermarkten en de gemeente – dient aanstaande maandag. De gemeente zal dan béter dan eerder moeten motiveren waarom ze Aldi de grond gunde en andere supermarkten niet hebben mogen meedingen. Volgens het zogenoemde Didam-arrest mogen overheden bijvoorbeeld grond niet zomaar alleen aan één partij aanbieden.

De gemeente blijft er echter bij dat Aldi de enige serieuze gegadigde was voor een tijdelijke supermarkt in Blokhoeve. Die supermarkt krijgt immers ook een permanente vestiging in de wijk en dus was het volgens de gemeente logisch om Aldi tot die tijd ook een tijdelijke vestiging te laten bouwen. Volgens de gemeente was er “geen interesse” vanuit andere supermarkten, iets wat de andere supermarkten voor de rechter tegenspraken.

Woningbouw op Aldi-grond
Bovendien bezit Aldi Vastgoed B.V. grond waar de gemeente Nieuwegein graag sociale huurwoningen ziet komen. Naast een permanente Aldi-supermarkt zijn in Blokhoeve Blok West plannen voor een nieuw klimcentrum, een fitness én dus woningen. In een eerdere rechtszaak zei de gemeente dat Aldi in ruil voor de bouwgrond een nieuwe supermarkt zou realiseren.


Met het oog hierop besloot de gemeente haar grond aan Aldi te verhuren om alvast een tijdelijke supermarkt neer te kunnen zetten, zolang de definitieve vestiging nog niet klaar is. De gemeente noemt Aldi “een logische gegadigde” voor de gemeentegrond, omdat die “bijdraagt aan de gebiedsontwikkeling Blokhoeve”. Volgens de gemeente was Aldi dus ook de énige gegadigde.

De rechter was het met de argumenten van de gemeente oneens en zei dat het onduidelijk is aan welk criterium de gemeente heeft getoetst dat er maar één kandidaat voor de verhuur van gemeentegrond zou zijn. De gemeente benadrukte in de rechtbank een “win-winsituatie”: het commerciële belang van Aldi én het belang voor woningbouw van de gemeente. Maar dat is volgens de rechter geen objectief criterium om Aldi als enige gegadigde te zien. Ook andere mogelijke criteria wees de rechter van de hand. 

In hoger beroep probeert de gemeente de rechtbank straks alsnog op andere gedachten te brengen. De supermarkten krijgen van de gemeente nog wel een veeg uit de pan. Ze schrijft: “Het lijkt erop dat de gerechtelijke procedures zijn gebruikt om een concurrerende supermarkt tegen te werken.” De gemeente zegt dat al sinds 2017 bekend is dat ze graag een supermarkt wil hebben in Blokhoeve, maar de andere supermarkten jarenlang “niets hebben laten horen”.

Wanneer het hoger beroep in de zaak van de gemeente tegen de Aldi dient, is nog onbekend.

Bron: RTV Utrecht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Start proef Veilige Batauweg met afsluiting tussen Nedereindseweg en Oortjesburg in Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 15:58
Afbeelding
VSP stelt vragen over gevolgen Nieuwegein door mogelijke nieuwe aanvliegroute Schiphol Algemeen 23 mrt., 09:30
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:51
Afbeelding
Chauffeur rijdt trambaan op in Nieuwegein, tramverkeer hele avond ontregeld 112 23 mrt., 08:37
Afbeelding
Wilhelminabrug in Vreeswijk afgesloten voor alle verkeer vanwege werkzaamheden Algemeen 22 mrt., 16:35
Afbeelding
Gemeente wil met jongeren in gesprek over horeca in Nieuwegein Algemeen 22 mrt., 15:51
Afbeelding
Nieuwegein organiseert Week van het Geld: 'Goed leren omgaan met geld is belangrijk' Algemeen 22 mrt., 15:32
Afbeelding
Inchecken met betaalpas vanaf nu mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 21 mrt., 16:40