• De jeugdhulpaanbieders ondertekenden maandag officieel het contract ‘Gezinsvormen’ met de gemeenten van de regio Lekstroom.
• De jeugdhulpaanbieders ondertekenden maandag officieel het contract ‘Gezinsvormen’ met de gemeenten van de regio Lekstroom. Foto: Aangeleverd

Jeugdhulp en regio Lekstroom slaan handen ineen om uithuisplaatsing kinderen te voorkomen

Algemeen 311 keer gelezen

REGIO • Vier jeugdhulpaanbieders en de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vijfheerenlanden van de regio Lekstroom, slaan de handen ineen om uithuisplaatsingen van kinderen verder te voorkomen. 

De Rading, Timon, het Leger des Heils en Youké starten hiervoor een intensieve samenwerking. “We verbeteren de hulp thuis in het gezin van de jeugdige, zodat we een uithuisplaatsing zoveel mogelijk kunnen voorkomen,” aldus Wim van Wijk, projectleider namens de vier aanbieders.

Juist hulp op juiste plek
Naast het voorkomen van uithuisplaatsingen richten de vier aanbieders zich op nog drie ambities. Zo willen ze ervoor zorgen dat een kind zo snel mogelijk de juiste hulp op de juiste plek krijgt.

Ook willen ze met iedere jeugdige succesvol werken aan een duidelijk vooruitzicht, bij voorkeur terug naar huis. En ze werken samen met de sociale teams in de gemeenten, de mensen uit het netwerk van het kind en andere betrokken professionals.

‘Kijken buiten de gebaande paden’
De aanbieders ondertekenden maandag officieel het contract ‘Gezinsvormen’ met de gemeenten van de regio Lekstroom. Dat contract gaat aankomende juli van start. 

Wethouder Kees Bel sprak de aanwezigen toe tijdens het tekenmoment: “In onze samenwerking gaan we voor kwetsbare kinderen en gezinnen uit Lekstroom de best passende zorg bieden, thuis of in gezinsvormen. We kijken buiten de gebaande paden en blijven elkaar vasthouden”. 

Hannie Olij, bestuurder van Timon, voegde daar namens de vier aanbieders aan toe dat ze elkaar daarbij nodig hebben. “Niemand van ons kan dit alleen, maar met elkaar gaat er iets gebeuren”.

Zo normaal mogelijk opgroeien
De aanbieders en gemeenten streven naar dezelfde transformatie in de jeugdzorg. Bijvoorbeeld dat jeugdigen zoveel mogelijk thuis blijven wonen. “Ook gaan we nog beter samenwerken met elkaar en de mensen uit het netwerk van de jeugdige,” legt projectleider Van Wijk uit.

Waar een uithuisplaatsing onvermijdelijk is, organiseren de aanbieders een plek die zoveel mogelijk lijkt op een normale gezinssituatie. “Met als doel dat een kind zo normaal mogelijk kan opgroeien,” aldus de vier aanbieders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Start proef Veilige Batauweg met afsluiting tussen Nedereindseweg en Oortjesburg in Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 15:58
Afbeelding
VSP stelt vragen over gevolgen Nieuwegein door mogelijke nieuwe aanvliegroute Schiphol Algemeen 23 mrt., 09:30
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:51
Afbeelding
Chauffeur rijdt trambaan op in Nieuwegein, tramverkeer hele avond ontregeld 112 23 mrt., 08:37
Afbeelding
Wilhelminabrug in Vreeswijk afgesloten voor alle verkeer vanwege werkzaamheden Algemeen 22 mrt., 16:35
Afbeelding
Gemeente wil met jongeren in gesprek over horeca in Nieuwegein Algemeen 22 mrt., 15:51
Afbeelding
Nieuwegein organiseert Week van het Geld: 'Goed leren omgaan met geld is belangrijk' Algemeen 22 mrt., 15:32
Afbeelding
Inchecken met betaalpas vanaf nu mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 21 mrt., 16:40