• De jeugdhulpaanbieders ondertekenden maandag officieel het contract ‘Gezinsvormen’ met de gemeenten van de regio Lekstroom.
• De jeugdhulpaanbieders ondertekenden maandag officieel het contract ‘Gezinsvormen’ met de gemeenten van de regio Lekstroom. Foto: Aangeleverd

Jeugdhulp en regio Lekstroom slaan handen ineen om uithuisplaatsing kinderen te voorkomen

Algemeen 495 keer gelezen

REGIO • Vier jeugdhulpaanbieders en de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vijfheerenlanden van de regio Lekstroom, slaan de handen ineen om uithuisplaatsingen van kinderen verder te voorkomen. 

De Rading, Timon, het Leger des Heils en Youké starten hiervoor een intensieve samenwerking. “We verbeteren de hulp thuis in het gezin van de jeugdige, zodat we een uithuisplaatsing zoveel mogelijk kunnen voorkomen,” aldus Wim van Wijk, projectleider namens de vier aanbieders.

Juist hulp op juiste plek
Naast het voorkomen van uithuisplaatsingen richten de vier aanbieders zich op nog drie ambities. Zo willen ze ervoor zorgen dat een kind zo snel mogelijk de juiste hulp op de juiste plek krijgt.

Ook willen ze met iedere jeugdige succesvol werken aan een duidelijk vooruitzicht, bij voorkeur terug naar huis. En ze werken samen met de sociale teams in de gemeenten, de mensen uit het netwerk van het kind en andere betrokken professionals.

‘Kijken buiten de gebaande paden’
De aanbieders ondertekenden maandag officieel het contract ‘Gezinsvormen’ met de gemeenten van de regio Lekstroom. Dat contract gaat aankomende juli van start. 

Wethouder Kees Bel sprak de aanwezigen toe tijdens het tekenmoment: “In onze samenwerking gaan we voor kwetsbare kinderen en gezinnen uit Lekstroom de best passende zorg bieden, thuis of in gezinsvormen. We kijken buiten de gebaande paden en blijven elkaar vasthouden”. 

Hannie Olij, bestuurder van Timon, voegde daar namens de vier aanbieders aan toe dat ze elkaar daarbij nodig hebben. “Niemand van ons kan dit alleen, maar met elkaar gaat er iets gebeuren”.

Zo normaal mogelijk opgroeien
De aanbieders en gemeenten streven naar dezelfde transformatie in de jeugdzorg. Bijvoorbeeld dat jeugdigen zoveel mogelijk thuis blijven wonen. “Ook gaan we nog beter samenwerken met elkaar en de mensen uit het netwerk van de jeugdige,” legt projectleider Van Wijk uit.

Waar een uithuisplaatsing onvermijdelijk is, organiseren de aanbieders een plek die zoveel mogelijk lijkt op een normale gezinssituatie. “Met als doel dat een kind zo normaal mogelijk kan opgroeien,” aldus de vier aanbieders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jongerenplek om te hangen en gamen geopend op Nieuwegeins buurtplein Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwegeinse vader blijft verantwoordelijkheid voor bijna fataal hersenletsel bij zoontje stellig ontkennen, OM eist 5 jaar cel Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Wim uit Nieuwegein doet met zijn uitvinding 'de tafelkoeler' mee aan SBS6-programma Nieuws 8 jun., 13:22
Afbeelding
Nieuwegeins festival 'Geinbeat' gaat dit jaar door op een nieuwe locatie Nieuws 8 jun., 10:17
Afbeelding
Wordt Nieuwegein host van de Hasbro Spelen? De stad neemt het op tegen vier andere plaatsen Nieuws 8 jun., 09:54
Afbeelding
Inbreker tijgert door huisartsenpraktijk in Nieuwegein en steelt geld uit kluis Nieuws 8 jun., 09:33
Afbeelding
Met zelfgemaakte brug slaan inbrekers toe bij volkstuintjes Nieuwegein: 'Ben er narrig van' MET VIDEO 8 jun., 09:21
Afbeelding
Nieuw eetinitiatief op Nieuwegeins buurtplein moet contact tussen bewoners stimuleren Nieuws 7 jun., 16:05