• Zitactie tijdens de stakingsdag op het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
• Zitactie tijdens de stakingsdag op het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Jurgen van Dijk

Ziekenhuisstaking in St. Antonius Nieuwegein: zitactie, twee minuten stilte en protestmars

Algemeen 925 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Actievoerders in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein waren donderdag twee minuten stil vanwege de mislukte cao in de gezondheidszorg.

De actievoerende medewerkers van het ziekenhuis benutten de twee minuten stilte om een statement te maken: het kan zo niet langer. De werkdruk moet omlaag. Het salaris moet omhoog. De werkgevers moeten dit echt gaan beseffen. Dat was hun boodschap.

Donderdag 16 maart was het landelijke actiedag in de ziekenhuizen, zo ook in Nieuwegein. De actievoerders spreken liever over actievoeren dan het houden van een staking. Dit omdat er ook ludieke acties waren voor de patiënten en actievoeren breder is dan staken. 

Protestmars
Bij binnenkomst in de parkeergarage ’s ochtends lijkt het een dag als alle andere. Het is zoeken naar een plekje voor de auto. Ook voorbij de ingang lijkt het business as usual. Een stroom bezoekers loopt naar binnen en veel mensen komen weer naar buiten.

Dan klinkt er in de verte gejuich. Op het podium in de centrale hal heeft Mitchell Hoogenhout zojuist een speech gehouden. Als vakbondsbestuurder van het FNV regio Utrecht roept hij de actievoerders op naar buiten te gaan voor een protestmars rond het gebouw. 

In de hal komen rijdende bedden gevuld met verpleegkundigen met stakingshesjes voorbij, geduwd door collega’s. Aan de muren van het ziekenhuis hangen slogans als ‘Geen geld = geen held’. Medewerksters delen paaseitjes uit met daaraan andere protestleuzen.

Werkdruk
Het zit het personeel tot hier. Ze moeten steeds harder werken voor weinig geld, roosters worden steeds onregelmatiger, reiskosten en parkeergeld worden niet of onvoldoende vergoed. Dit leidt tot een hoog ziekteverzuim en een hoge uitstroom van verpleegkundigen, waardoor de werkdruk nog hoger wordt.

Want de patiënt staat voorop. Opgeteld bij de alsmaar duurder worden gezondheidszorg als gevolg van vergrijzing, inflatie, hogere energieprijzen en duurdere apparatuur.  

Tweede staking
De nieuwste vondst om de verpleegkundigen in te blijven zetten is loting. Is er iemand ziek, dan wordt onder degenen die vrij zijn geloot wie aan het werk moet. Izak van Rijkom draait als ICT’er voor de telefonie van het St. Antonius weliswaar geen nachtdiensten, maar ergert zich aan de loting. Hij zit in het actiecomité.

Dat geldt ook voor operatieassistente Tirza van Zanten die opkomt voor de belangen van het personeel. Zij en de FNV-actieleider, CNV-bestuurder Arbeidsvoorwaarden, Zorg en Welzijn voor Midden-Nederland Dennis van Elk spreken de verwachting uit dat er medio april een tweede, grotere, staking gaat komen. 

Ze bestrijden de tegenwerping dat 10 procent loonsverhoging toch best veel is. De inflatie is immers hoog. De actievoerders willen koopkrachtbehoud.

Geen harde acties
Het is overigens niet zo dat alle medewerkers van het Antonius donderdag het werk hebben neergelegd, verre van. Aan de acties deden 34 afdelingen mee, de afdeling spoed werkte nog wel. Afspraken van patiënten zijn voor de stakingsdag afgezegd, de ok en ic ligt stil, alsmede radiologie en bloedafname.

,,En dat terwijl de ic toch wel de core business van het ziekenhuis is,’’ zegt Roeland Franck, woordvoerder van het St. Antonius. Het ziekenhuis geeft ruimte aan de acties, vertelt hij. ,,Het is ieders goed recht om actie te voeren. Wij begrijpen dat mensen goed beloond mogen worden voor het harde werken. We willen het personeel niet tegen ons in het harnas jagen.’’ Het actiecomité heeft tevoren uitvoerig overlegd met het ziekenhuis. 

Door dit alles oogt de staking vriendelijk. Er zijn geen harde acties, er is geen sprake van chaos. Volgens Franck hebben de patiënten ook begripvol gereageerd op het afzeggen van afspraken. 

‘Te veel en te zwaar’
De mensen die we het vragen, komen met de oplossingen meer personeel, beter betalen en rust en regelmaat in de diensten. Dan wordt het vak weer aantrekkelijk. Het is leuk werk, zeggen ze, maar het is te veel en te zwaar.

Het slot van de actiedag is het gaan zitten van de verpleegkundigen in de centrale hal en het twee minuten stil zijn. Daarna waaieren de actievoerders uiteen over de verschillende afdelingen die wél open zijn. De actiedag in het St. Antonius heeft al met al de hele dag geduurd. Komen werkgevers en vakbonden er niet uit dan kunnen we over enkele weken een vervolg verwachten. 

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Start proef Veilige Batauweg met afsluiting tussen Nedereindseweg en Oortjesburg in Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 15:58
Afbeelding
VSP stelt vragen over gevolgen Nieuwegein door mogelijke nieuwe aanvliegroute Schiphol Algemeen 23 mrt., 09:30
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:51
Afbeelding
Chauffeur rijdt trambaan op in Nieuwegein, tramverkeer hele avond ontregeld 112 23 mrt., 08:37
Afbeelding
Wilhelminabrug in Vreeswijk afgesloten voor alle verkeer vanwege werkzaamheden Algemeen 22 mrt., 16:35
Afbeelding
Gemeente wil met jongeren in gesprek over horeca in Nieuwegein Algemeen 22 mrt., 15:51
Afbeelding
Nieuwegein organiseert Week van het Geld: 'Goed leren omgaan met geld is belangrijk' Algemeen 22 mrt., 15:32
Afbeelding
Inchecken met betaalpas vanaf nu mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 21 mrt., 16:40