• Mireya won de eerste ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd
• Mireya won de eerste ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd Foto: Kees van der Meer

Mireya Nielsen wint Nieuwegeinse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd

Algemeen 469 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Mireya Nielsen, leerling van basisschool de Toonladder/Galecop, heeft de eerste ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Zij overtuigde de driekoppige jury het meest op de criteria stemgebruik, contact met het publiek en rustig spreken. 17 april doet ze mee in de derde ronde.

Gisteren stond Mireya in de tweede ronde, waaraan dertien schoolkampioenen uit Nieuwegein meededen. Gesteund door familie lazen zij voor uit Harry Potter, Dummy de mummie en Serafina en het versplinterde hart. De totale sessies duurden twee uur. 

De jury bestond uit dichter Liz Ditters, Leny Adamse, voorleesvrijwilliger bij bibliotheek de Tweede Verdieping, en jongerenwerker bij Movactor Savimby Lansdorf. Deze ronde vond plaats in de theaterzaal van het Anna van Rijncollege. Er waren ongeveer honderd scholieren uit de groepen 7 en 8 van Nieuwegeinse basisscholen. 

Volgens Susanne Mol, specialist jeugd en jongeren bij de Tweede Verdieping, is de wedstrijd een manier om leesmotivatie en leesplezier te bevorderen. Bovendien was het Anna van Rijn een mooie plek om scholieren kennis te laten maken met een toekomstige middelbare school. Mol was onder de indruk van Mireya. Zij ziet het aantal deelnemers stijgen. “Scholen vinden het steeds belangrijker,’’ zegt Mol, die druk is geweest met de organisatie. 

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt sinds 1993 gehouden en is uitgegroeid tot de eennagrootste leesbevorderingscampagne voor het basisonderwijs (na de Kinderboekenweek). De eerste ronde was op de betreffende basisscholen van de leerlingen. Gisteren was de Nieuwegeinse finale. Maandag 17 april volgt de provinciale finale. De landelijke finale is 24 mei in Tivoli Vredenburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jongerenplek om te hangen en gamen geopend op Nieuwegeins buurtplein Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwegeinse vader blijft verantwoordelijkheid voor bijna fataal hersenletsel bij zoontje stellig ontkennen, OM eist 5 jaar cel Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Wim uit Nieuwegein doet met zijn uitvinding 'de tafelkoeler' mee aan SBS6-programma Nieuws 8 jun., 13:22
Afbeelding
Nieuwegeins festival 'Geinbeat' gaat dit jaar door op een nieuwe locatie Nieuws 8 jun., 10:17
Afbeelding
Wordt Nieuwegein host van de Hasbro Spelen? De stad neemt het op tegen vier andere plaatsen Nieuws 8 jun., 09:54
Afbeelding
Inbreker tijgert door huisartsenpraktijk in Nieuwegein en steelt geld uit kluis Nieuws 8 jun., 09:33
Afbeelding
Met zelfgemaakte brug slaan inbrekers toe bij volkstuintjes Nieuwegein: 'Ben er narrig van' MET VIDEO 8 jun., 09:21
Afbeelding
Nieuw eetinitiatief op Nieuwegeins buurtplein moet contact tussen bewoners stimuleren Nieuws 7 jun., 16:05