• Impressie van de nieuwe woningen aan de Irenestraat.
• Impressie van de nieuwe woningen aan de Irenestraat. Foto: Aangeleverd

Nieuwegein en Woonin willen 49 appartementen bouwen voor senioren in Vreeswijk

Nieuws 2.171 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Jaren hebben de bewoners van de Margrietstraat en de Irenestraat er op moeten wachten, maar begin april kwam eindelijk het groene licht voor het sociaal plan. De herontwikkeling van dit gebied kreeg vorige week de steun van het college van burgemeester en wethouders. Dat betekent dat bewoners nu met voorrang kunnen verhuizen naar een andere woning, meldt woningcorporatie Woonin.

Voor de Margrietstraat en Irenestraat in Vreeswijk ligt al jaren het plan klaar om dit gebied te herontwikkelen. Sinds 2020 is Woonin (voorheen Mitros) al in gesprek met de bewoners. Maar het plan stuitte op weerstand bij een gedeelte van de buurt. Daarom is destijds besloten om het plangebied op te splitsen. Voor deelgebied A is nu dus overeenstemming bereikt. De huidige bewoners kunnen met ingang van het sociaal plan met voorrang verhuizen naar een andere woning.

Voorrang
“Het Sociaal Plan is samen met de bewoners tot stand gekomen. Dat het nu sinds april officieel van kracht is, is een mijlpaal voor bewoners én Woonin. We hebben hier met z’n allen lang op gewacht, aldus sociaal projectleider Saskia Ramsodit-Gowricharn.”

In het Sociaal Plan staan afspraken over bijvoorbeeld de verhuiskostenvergoeding, terugkeergarantie en dus ook de urgentieverklaring. Zo verleent de gemeente Nieuwegein de bewoners niet alleen stadsurgentie, maar ook regio-urgentie. Dat betekent dat bewoners voorrang krijgen op vrijkomende woningen in Vreeswijk in Nieuwegein, maar ook op woningen in de regiogemeenten van Utrecht. Bovendien hebben deze bewoners het recht om met voorrang terug te keren naar de nieuwbouw in Vreeswijk.

49 nieuwbouwappartementen  
De dertig woningen in het plangebied maken plaats voor 49 nieuwbouwappartementen. “Deze woningen zijn duurzaam en energiezuinig. Het ontwerp sluit goed aan bij het dorpse karakter van Vreeswijk, een belangrijke randvoorwaarde die vanuit de gemeente werd gesteld”, aldus Woonin.

De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht en er worden openbare parkeerplekken toegevoegd. Bovendien zijn de appartementen volgens Wonoin levensloopbestendig. “Dat betekent dat ze zeer geschikt zijn voor ouderen.” Ook komen er 16 woningen beschikbaar voor bewoners met een zorgvraag.

Doorstroom in Vreeswijk bevorderen
“We bouwen hier niet alleen om een goed en nieuw woonproduct neer te zetten. We bouwen ook om de doorstroom in Vreeswijk te bevorderen”, aldus Yuen-Kwan Lam, vastgoed-ontwikkelaar bij Woonin.

Zij ziet dat mensen graag in Vreeswijk blijven wonen. Niet alleen ouderen, maar ook de jongere generatie. “Met deze ontwikkeling voegen we extra woningen toe aan Vreeswijk, waarmee we ouderen de mogelijkheid bieden om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Zij laten vaak een ruime eengezinswoning achter, die dan weer vrijkomt voor bijvoorbeeld een jong gezin. Zo helpen we de doorstroming in Vreeswijk op gang.”

Begin 2026
De sloop van de dertig woningen staat gepland voor de zomer van 2024, zodra de laatste huurder een nieuwe woning heeft gevonden. In de tussentijd werkt Woonin door om alle benodigde vergunningen te verkrijgen en krijgt het ontwerp meer vorm. Als alles volgens planning loopt, is de nieuwbouw begin 2026 gereed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd.
Kogel is door de kerk: raad kiest voor evenementen in park Oudegein Nieuws 13 uur geleden
• Regenboogvlag.
Eerste Regenboogcafé in Nieuwegein: 'Leer jezelf en medemens beter kennen' Nieuws 14 uur geleden
• Landelijke finale van 'Jong Ondernemen' 2024.
Leerlingen Cals College Nieuwegein winnen landelijke finale van ondernemerswedstrijd Nieuws 18 apr, 16:47
• Deel van de wijk Rijnhuizen vanuit de lucht.
Nieuwbouwwijk Rijnhuizen krijgt ontmoetingsplek op plaats waar vroeger kasteel stond Nieuws 18 apr, 15:50
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek Nieuws 18 apr, 15:00
• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 18 apr, 09:02
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53