Dirigent Hans de Munnik tijdens een repetitie van het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest. Archieffoto: Meike Jongejan.
Dirigent Hans de Munnik tijdens een repetitie van het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest. Archieffoto: Meike Jongejan. (Foto: meike)

'Oorlog, Liefde en Noodlot' in concert

Voor veel inwoners van Nieuwegein en Vreeswijk is het inmiddels een vaste traditie: dodenherdenking en de Requiem concerten van het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest en het Projectkoor op 3 en 4 mei in de Barbarakerk in Vreeswijk.

VREESWIJK - Het zijn indrukwekkende concerten waarbij het koor en het orkest, beide onder leiding van Hans de Munnik de afgelopen 19 jaar verschillende bekende en minder bekende requiems hebben gespeeld, waaronder het requiem van W.A. Mozart, het requiem van Faure en het requiem van Brahms. Naast de vaste orkestleden en leden van het projectkoor werken elk jaar verschillende muzikanten en zangers uit de regio aan deze concerten mee. Aan elk concert gaat een intensieve periode van repetities vooraf. De concerten zijn op 3 en 4 mei in de Barbarakerk. Kijk voor meer informatie op www.nasnieuwegein.nl. Vrijdag 26 januari klonk het startschot voor het nieuwe requiemproject. In de Rank kregen de koorleden hun partijen uitgereikt en vertelde dirigent Hans de Munnik aan de hand van beelden, liedteksten en geluidsfragmenten meer over het programma, dat in het teken staat van Oorlog, Liefde en Noodlot. Er is gekozen om het requiem van Franz von Suppé in reprise te laten gaan. Hoewel het requiem niet heel bekend of vaak gespeeld is, valt het goed in de smaak bij zowel de muzikanten, zangers en het publiek. Rob van der Wiel, orkestlid en mede organisator van het requiem: "De belangstelling onder de koorleden is bijzonder goed. Inmiddels hebben zeker 100 zangers zich al aangemeld, waarbij we mogelijk enkele vrouwen zelfs op de wachtlijst moeten zetten. Alleen voor bassen en tenoren hebben we nog plek. De zangers mogen meteen flink aan de slag tijdens de verschillende repetitiedagen al dan niet met het orkest." Zowel in het requiem zelf als in het voorprogramma is veel ruimte voor dramatiek, tragedie en liefde afgewisseld met ingetogen meditatieve delen. Zo is tijdens het voorprogramma het tweede deel uit de beroemde vijfde symfonie van Beethoven te horen. De eerste maten van deze symfonie zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog onsterfelijk geworden als het V teken en worden gezien als een teken van het noodlot. Ook zijn het Intermezzo uit Cavalleria rusticana van de Siciliaanse componist Pietro Mascagi en de beroemde bas/bariton aria Mache dich mein Herze rein uit de Matheus Passion te horen. Het requiem zelf gaat uit van de traditionele liturgische teksten. Muziek en tekst bewegen zich constant tussen vrees en verlossing en is opgedragen aan niemand minder dan Paus Pius IX. Tegelijk zijn flarden te horen van de Italiaanse opera traditie, waarmee Von Suppe zijn grootste bekendheid verwierf.

Foto (archieffoto)

Meer berichten