De cheque van de Rabo wordt overhandigd. Links Leo Noordzij en Jos Voerman. Dit jaar komt een speciaal koor uit Canada: Chr. Mannenkoor Libertas 'The Voice of Liberty'. Foto: Jacques Stam.
De cheque van de Rabo wordt overhandigd. Links Leo Noordzij en Jos Voerman. Dit jaar komt een speciaal koor uit Canada: Chr. Mannenkoor Libertas 'The Voice of Liberty'. Foto: Jacques Stam. (Foto: jacques stam)

Emigranten zingen in één koor

Het programma van het inmiddels voor de vijfde keer op 27 april georganiseerde gratis Oranje concert in de Grote kerk barst weer van artiesten.

VIANEN - Tot voor kort was Jos Voerman de grote animator van dit concert. "Je weet ik ben vijf jaar geleden gestart met het Oranjeconcert, maar het is inmiddels zo omvangrijk geworden dat ik vorig jaar ben gaan zoeken naar een passende partner. Die heb ik gevonden in de stichting Kunst en Cultuur van de Grote Kerk en nu ga nu met Leo Noordzij van deze stichting verder onder de naam: Organisatie Oranjeconcert Vianen", vertelt Jos. "Je begrijpt dat de organisatie te kwetsbaar was op het moment dat ik het alleen deed en door de samenwerking is het Oranjeconcert beter gewaarborgd voor de toekomst en blijft het Vaderlands lied klinken binnen onze stadsmuren. Het Oranjeconcert is inmiddels een goede traditie geworden en een niet meer weg te denken muziek evenement als afsluiting van de Viaanse Koningsdag. Samen met Leo blijven we ons inzetten om jaarlijks een Oranjeconcert te organiseren." De organisatie was woensdag in haar nopjes toen zij een cheque van 2500 euro overhandigd kreeg van het Rabo Coöperatiefonds. Buiten de bekende artiesten zoals de zangeres Sterre va Boxtel op veel verzoek en koren van voorgaande jaren is er dit jaar een speciaal koor uit Canada. Chr. Mannenkoor Libertas 'The Voice of Liberty'. In 2012 had Martin Mans in Canada een gesprek met Nederlandse vrienden en is het idee ontstaan om een mannenkoor te formeren. In 2013 is in Ontario het nieuwe koor Chr. Mannenkoor 'Libertas' van start gegaan, bestaande uit Nederlandse emigranten met Martin Mans als dirigent, met de gedachte om middels het lied en de taal verbonden te blijven met het moederland. Het blijkt dat emigranten eenmaal over zee meer dan ooit hechten aan, de taal, Hollands gerechten en de feesten uit hun oorspronkelijke land. De overige artiesten tijdens deze avond zijn: CMW Mannenkoor 'De Gouwestem' (175 man), CHR Mannenkoor 'Libertas' (110 man uit Canada), The Martin Mans Formation, Martin Zonneweg orgel, Mark Brandwijk pianist, Carina Bossenbroek panfluit, Tim Kerssies accordeon en muziekvereniging Excelsior Hagestein. Het geheel staat onder leiding van Martin Mans. De entree is gratis. Reserveren is niet mogelijk. Per persoon maximaal twee kaarten. Uitsluitend bij het, Stedelijk Museum Vianen Voorstraat 97 Vianen. Kaarten zijn gratis beschikbaar vanaf donderdag 19 april. En gelet op het feestelijke karakter van het concert, uitsluitend gratis toegang met een kaart en het duidelijk zichtbaar dragen van de kleuren oranje en/of rood – wit – en blauw ongeacht de vorm.

Meer berichten