Van links naar rechts: Sylvia Verhoeven, Diana Brundel en Ris de Boer. "We zijn blij dat we ingeloot zijn, want er is een enorme belangstelling voor deze rit: 15.000 deelnemers." Foto: Louise Mastenbroek.
Van links naar rechts: Sylvia Verhoeven, Diana Brundel en Ris de Boer. "We zijn blij dat we ingeloot zijn, want er is een enorme belangstelling voor deze rit: 15.000 deelnemers." Foto: Louise Mastenbroek. (Foto: mastenbroek)

'We moeten slim rijden en elk uur wat eten'

De Friese Elfstedentocht op de fiets. 235 kilometer op één dag. Daar hebben Ris de Boer, Diana Brundel en Sylvia Verhoeven zin in én trainen ze voor.

NIEUWEGEIN - Tweede Pinksterdag gebeurt het. Begonnen met een simpele vraag van een oud sportmaatje aan Diana: "Heb je zin in een uitdaging?" Diana wél en ze wist nog een paar dames uit haar huidige sportschool te enthousiasmeren. Natuurlijk moesten ze er dan tegenaan. Een paar uurtjes in de week op de spinfiets is niet genoeg. Diana had een racefiets, Ris en Sylvia hebben er een gekocht. Maar hoe stel je dan een trainingsprogramma op? Gelukkig kregen ze ondersteuning van spinninginstructeur Thom Evers. Hij gaf waardevolle adviezen over het opbouwen van de training én voeding. Vooral eten en drinken onderweg. "Enorm belangrijk", zegt Ris, "Je denkt: trap maar door, maar je moet élk uur eten. We zijn zeker 14-16 uur onderweg. We zijn blij dat we ingeloot zijn, want er is een enorme belangstelling voor deze rit: 15.000 deelnemers met start en finish in Bolsward. Helaas zitten we in een van de laatste startgroepen." Lachend: "Dat betekent dat we veel moeten inhalen, want we willen natuurlijk niet als laatste binnenkomen." De dames begonnen met het uitbreiden van de spinningles, daar wordt nu 100 tot 120 km weggetrapt. Een paar keer per week. Sinds drie maanden trainen ze ook buiten. Maar er komt meer bij kijken. Diana: "Er rijdt iemand mee met de auto voor eten en drinken. Een cursus banden wisselen staat in de planning. We gaan de Marianne Vos classic toertocht rijden. 110 km om te ervaren hoe het is om in eigen tempo een afstand te rijden." Ris: "Thom heeft ons geleerd te rijden met een lage hartslag. En vooral ook slim rijden, aanhaken bij een groepje bijvoorbeeld. Zo blijf je uit de wind. En die krijgen we vooral tegen op het laatste stuk langs de kust. En dat is ook nog een flinke klim. Maar het is overal feest en daar gaan we van genieten."

Meer berichten