Familie van Jan Blanken bekijke het monument samen met burgemeester Groeneweg en Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom
Familie van Jan Blanken bekijke het monument samen met burgemeester Groeneweg en Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom (Foto: )

Monument voor Jan Blanken

VIANEN – Samen met burgemeester Wim Groeneweg heeft Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom door middel van het in werking stellen van een misthoorn het monument van Jan Blanken aan de Jan Bankenweg in Vianen onthuld.

Het was dinsdag 17 juli precies 180 jaar geleden dat Jan Blanken in Vianen is overleden. Blanken heeft veel betekend voor Nederland. Hij werkte onder andere aan de Nieuwe Hollandsche Waterlinie en is de uitvinder van de waaiersluis. Hij wordt gezien al de oprichter van Rijkswaterstaat. Het monument bestaat uit een vijftal glazen panelen waarop zijn leven staat beschreven en Het Noordhollandsch Kanaal, droogdok Hellevoetsluis, de Waaiersluis en de Grote Sluis van Vreeswijk. Dit monument opgenomen in een fietsroute door de Vijfheerenlanden die langs de meer dan 15 nog steeds bestaande objecten van Jan Blanken leidt, in het kader het Waterjaar 2018/2019. Initiatiefnemer Henk Lammertink tot het oprichten van het monument is blij dat het monument er is. "We hebben er hard voor gewerkt om het voor elkaar te krijgen. We wilden juist geen standbeeld waar iedereen langs fietst zonder zich tee realiseren wie dat is. We zijn met zijn allen twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen en ben nou toch wel een beetje trots dat ie er staat."

Meer berichten