"Mensen hebben ervaring en levenswijsheid, dat is een fantastische inspiratiebron voor de volgende generaties."
"Mensen hebben ervaring en levenswijsheid, dat is een fantastische inspiratiebron voor de volgende generaties." (Foto: mastenbroek)

'Project als fantastische informatiebron': Gina

Louise Mastenbroek

Gina van den Berg is coördinator informele educatie en culturele programmering bij de bibliotheek. Gina daagt ouderen in dit project uit hun verhaal te vertellen over een eerste ervaring met iets.

Project 'Voor het eerst'

CENTRUM - "Mensen hebben ervaring en levenswijsheid, dat is een fantastische inspiratiebron voor de volgende generaties. Het is enorm belangrijk mensen te verbinden en in ontwikkeling verder te brengen.", licht ze toe. Ieder jaar heeft de bibliotheek mooie projecten. 'Voor het eerst' moet in 2019 uitkomen op het Nieuwegeins Peil, waar lokaal talent voor het voetlicht gebracht wordt. Een schrijversfeest, waar ontstane verhalen en kunst samen gezien worden. "Ouderen kunnen het misschien gek vinden om een zwaarwichtig verhaal te vertellen."

"Daar gaat het ook niet om. Het verhaal mag zo luchtig en vluchtig zijn als je zelf wilt. Dat betekent niet dat het geen inhoud heeft. Waar het om gaat, is dat iedereen zich thuis voelt in dit project, gezien wordt." Met deze verhalen zoekt Gina verbinding met andere kunstenaars. Het idee is de verhalen te laten omzetten naar een gedicht. Er zijn lokale dichters die dat kunnen. Ook beeldend kunstenaars wil ze bij het project betrekken. De eerste verhalenvertellers zijn bezoekers van de dagopvang van Zorgspectrum Vreeswijk. Proestend van het lachen begint de eerste dame aan het verhaal. Ze geniet met volle teugen van de herinneringen. Wanneer je dit verhaal mag opschrijven, kan je niet anders dan meelachen. Het is de bedoeling dat in september ook de inwoners van het huis gaan vertellen. "Misschien ook leuk voor de medewerkers. Iedereen kan hieraan meedoen. Het is niet eng om een persoonlijk verhaal te delen. Het is bijzonder en prachtig dat in de kunst bij elkaar te brengen. Het wordt een fantastische tentoonstelling."

Contact

Hebt u zelf ideeën over dit of een ander project? Dan kunt u altijd contact opnemen met de bieb:

g.vandenberg@tweedeverdieping.nu

Meer berichten