Kees de Zanger (midden) maakt beide burgemeesters wegwijs in de molenroute. (Foto Cees van der Wal).
Kees de Zanger (midden) maakt beide burgemeesters wegwijs in de molenroute. (Foto Cees van der Wal). (Foto: cees vd wal, Cees vd wal)

Molenstichting: pak de fiets en kom langs!

Van de redactie

Tijdens een knusse bijeenkomst op de Westermolen van de familie Van der Perk heeft Molenstichting SIMAV op woensdag 25 juli drie fraai geïllustreerde molen-fietsroutes gelanceerd.

regio - Dat is goed nieuws voor iedereen die het molenlandschap van Nederland een warm hart toedraagt. Burgemeester Reynvaan van Giessenlanden en loco-burgemeester Vat van Molenwaard kregen de eerste exemplaren uitgereikt. Dit toch wel gedenkwaardige gebaar werd verzorgd door SIMAV-vrijwilliger Kees de Zanger. Hij is initiatiefnemer van de routes.

Stimulans

"Wat een geweldige stimulans voor het toerisme", was de eerste reactie van de heer Vat. "Het zijn best nog veel molens als je ze zo op een rij ziet staan", constateerde mevrouw Reynvaan. Dat is een understatement. Het gebied ten zuiden van Nieuwegein is rijk aan prachtige historische molens en kent schitterende fietsroutes. Dankzij deze routes ( 'west, midden en oost') komt de fietser, via de bekende fietsknooppunten, praktisch langs alle SIMAV molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Een prima idee op een niet al te warme zomerdag, wanneer de wind fris en het uitzicht adembenemend is. Tijdens zo'n fietstocht wordt weer eens duidelijk hoe mooi ons eigen Nederland werkelijk is. En hoe verrassend de mogelijkheden om daar van te genieten.

Downloaden

De molen-fietsroutes zijn gratis te downloaden via www.simav.nl en zeker gratis te krijgen bij De Krom in Oud-Alblas, Het Posthuijs in Groot-Ammers en Het Veerhuys in Leerdam. Deze en komende week worden meer afhaalpunten in de regio bevoorraad en kan iedereen op de fiets.

 

SIMAV is eigenaresse van 33 molens in de regio: 21 wipwatermolens, 3 achtkante grondzeilers, 5 ronde stenen grondzeilers, 2 achtkante stellingmolens en 2 ronde stellingmolens.

Meer berichten