De buurtbemiddelaars hebben sinds 2011 veel burenruzies zien langskomen. Foto: Kees van der Meer (Fototeam KenM).
De buurtbemiddelaars hebben sinds 2011 veel burenruzies zien langskomen. Foto: Kees van der Meer (Fototeam KenM). (Foto: Kees van der Meer)

Bemiddelen als eerste hulp bij problemen met buren

Steeds weer last van uw buren? Toenemende irritatie en spanning? Dreigend conflict?

NIEUWEGEIN - De hoogste tijd om bij Buurtbemiddeling te rade te gaan! "Wacht niet af maar kom in actie", is het belangrijkste advies van coördinator Buurtbemiddeling Nieuwegein, Renate Ebner. "Afwachten maakt de kans op escalatie groter en het vinden van een oplossing moeilijker." De buurtbemiddelaars hebben sinds 2011 veel burenruzies zien langskomen. "Ze spelen in álle wijken en lagen van de bevolking," zegt Renate. "Vaak zijn geluidsoverlast, pesterijen of huisdieren aanleiding voor conflicten. We zien in Nieuwegein (net als in heel het land) dat de problemen steeds ingewikkelder worden. Simpele huis-, tuin- en keukenkwesties zijn inmiddels de uitzondering. Dit vraagt veel meer van alle betrokkenen. Het is echt maatwerk!" Buurtbemiddeling komt in actie als buren er zelf niet meer uit komen. Bijvoorbeeld over een hinderlijke boom of hondengeblaf. De problemen lijken vaak onoplosbaar. Buurtbemiddeling vraagt echter door. Samen wordt gekeken wat in een situatie nodig, wenselijk en mogelijk is.

Renate: "De bemiddelaars zijn goed getraind, onafhankelijk en onpartijdig. Ze bieden een luisterend oor en helpen buren anders naar de situatie te kijken."

Opluchting De vrijwilligers vinden bemiddelen mooi en dankbaar werk. 'Als mensen in alle rust hun verhaal kunnen doen bij vriendelijke, geïnteresseerde en onpartijdige mensen lucht dat erg op. Toch blijkt voor velen de stap naar Buurtbemiddeling nog groot. Het kan voelen als falen. Maar dat is het zeker niet. Burenproblemen kunnen iedereen treffen. Ze kosten erg veel energie en leveren vaak alleen stress en irritatie op. Ik zou zeggen: voorkom dat en neem contact met ons op!'

Meer informatie?
Wilt u weten wat Buurtbemiddeling Nieuwegein voor u kan betekenen? Of wilt u zelf actief worden als buurtbemiddelaar? Bel dan tel. 030 688 70 30 of mail naar buurtbemiddeling@nieuwegein.nl

Foto-onderschrift: Het team Buurtbemiddeling (niet compleet). Foto: Fototeam KenM.

Meer berichten