Het werkgebied voor de ambulancediensten wordt uitgebreid. Schoonrewoerd krijgt een post bij de brandweer.
Het werkgebied voor de ambulancediensten wordt uitgebreid. Schoonrewoerd krijgt een post bij de brandweer. (Foto: mok)

Meer ambulanceposten dankzij komst gemeente Vijfheerenlanden

De komst van de gemeente Vijfheerenlanden geeft de provincie Utrecht een grotere oppervlakte. Dat betekent ook dat het werkgebied voor de ambulancediensten wordt uitgebreid.

RTV UTRECHT

VIJFHEERENLANDEN Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik vallen per 1 januari onder de provincie Utrecht. Officieel gaat de gemeente Vijfheerenlanden per 1 januari 2019 van start. Dat geldt volgens André van Drumpt van de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) niet voor de veiligheidsdiensten. "Technisch gezien zou het mogelijk zijn, maar ik dacht dat de diensten met elkaar hebben overlegd dat het voor ons 1 februari gaat worden." De Veiligheidsregio Utrecht is wel al druk bezig met de zoektocht naar de juiste plek voor nieuwe ambulanceposten in het gebied. Op dit moment is er een ambulancepost in Meerkerk. Die post gaat sluiten omdat hij niet gunstig ligt, zegt André van Drumpt van de RAVU. "We kunnen een groot deel van het nieuwe grondgebied al aanrijden vanuit onze posten in Nieuwegein en Houten." De RAVU streeft ernaar om bij 95 procent van de ambulanceritten binnen vijftien minuten ter plaatse te zijn. "Het gebied dat we erbij krijgen bestaat uit Leerdam als grootste kern en de dorpen er omheen", zegt Van Drumpt. "Er zijn heel veel wegen waar maximaal 60 kilometer per uur mag worden gereden. Echt provinciale wegen heb je hier niet veel. Dat is iets waar we rekening mee moeten houden, om de voorgeschreven aanrijtijden te halen." Schoonrewoerd krijgt een nieuwe ambulancepost bij de brandweer. Daarvandaan zullen de ambulances vooral naar Leerdam uitrukken, omdat dat nu eenmaal de grootste plaats is. Ook wordt er nog gekeken naar een post langs de A27 bij Lexmond. Daar is nog geen locatie voor gevonden. Voor de ambulancechauffeurs is niet alleen het gebied nieuw. Ook de ziekenhuizen waar de nieuwe Utrechters naartoe gebracht moeten worden zijn nog relatief onbekend voor de RAVU. "We gaan altijd naar het ziekenhuis waar de patiënt bekend is", zegt Van Drumpt. "In deze regio zal het vaker voorkomen dat we naar het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zullen moeten rijden. Naar Nieuwegein zullen we ook nog veel rijden en dat is voor ons bekend terrein." Deze week besteedt RTV Utrecht extra aandacht aan de komst van 35.000 nieuwe inwoners van onze provincie.

Verslaggever Caroline Geijsman maakt deze hele week reportages en vlogs in het nieuwe gebied. (Bron: RTV Utrecht). Zie verder ook

www.rtvutrecht.nl

Meer berichten