Frans de Birk: "Woorden bljiven maar komen zeker in de natuur van het mooie Noorwegen." Foto: De Birk.
Frans de Birk: "Woorden bljiven maar komen zeker in de natuur van het mooie Noorwegen." Foto: De Birk. (Foto: Familie de Birk)

Uitdrukkingsvermogen

'Toen was alles zuiver van toon. Geen angst, maar rust gewoon.' Dit zijn de eerste twee regels uit het gedicht 'Laat me nu of later maar' van Nieuwegeinse dichter Frans de Birk. Onlangs is zijn negende gedichtenbundel verschenen 'Of later maar', uitgeverij Kien Boeken. "Het schrijven van gedichten staat voor mij voor uitdrukkingsvermogen. Het uiten van emoties en gevoelens. Mijn gedichten gaan soms over een trieste gebeurtenis maar daar tegenover staan weer gedichten met een vleugje humor. Ook in het leven, leef je met tegenstellingen."

Naomi Wijling

NIEUWEGEIN - Frans bestudeerde diverse gedichtenbundels om kennis op te doen over de verschillende dichtstijlen. Ondertussen mag Frans zich al weer veertig jaar dichter noemen. "Ik ben door de jaren heen verschillende samenwerkingsverbanden aangegaan. Ik was medeoprichter van Nieuwegeinse literair genootschap BeeldSpraak, inmiddels opgeheven, en gaf ik samen met Jet van Swieten de bundel 'Seizoenen van zinnen' uit." Daarnaast schrijft Frans voor JAFT liedteksten. "Ik schrijf de teksten en de muzikanten componeren een uniek muziekstuk." Tijdens het voordragen van de gedichten maakt Frans vaak gebruik van muziek. "Alleen een gedicht opdragen, past niet bij mij. Het leeft meer als het gedicht met muziek gecombineerd wordt." Op zondag 21 oktober tijdens de opening van de expositie 'Kleur bekennen' in Fort Vreeswijk draagt Frans zijn gedichten op onder begeleiding van een bassist en saxofonist.

Meer berichten