Van links naar rechts: Burgemeester Viorel Atomei, Cees Spek en zijn echtgenote Truus. Foto: Mieneke Lever-van Dieren.
Van links naar rechts: Burgemeester Viorel Atomei, Cees Spek en zijn echtgenote Truus. Foto: Mieneke Lever-van Dieren. (Foto: mieneke)

Lexmonder benoemd tot ereburger van Hudesti

M. Lever-van Dieren

Cees Spek uit Lexmond is in Roemenië tot ereburger van Hudesti benoemd, de projectplaats van de Stichting 'Vrienden van Roemenië' Lexmond & Hei-en Boeicop. Een welverdiende unieke onderscheiding bij zijn vertrek uit het stichtingsbestuur.

LEXMOND - De 75-jarige Cees Spek die vanaf het eerste uur actief betrokken is bij de stichting trekt zich terug omdat voor hem de tijd is aangebroken om andere keuzes te maken. Een besluit dat uiteraard wordt gerespecteerd maar wel gevolgen heeft voor goederentransporten waarvoor hij ongelofelijk veel werk heeft verzet. Zijn enorme inspanningen zijn dan ook terecht beloond. Nog eenmaal zou hij in Roemenië als reisleider meegaan om de oude stichting mee op te heffen. Onwetend van het feit dat een grote groep betrokkenen hem daar een complete verassing zou gaan bezorgen. Te midden van familieleden, vrienden en bekenden ontving hij uit handen van de burgemeester Viorel Atomei het ereburgerschap van Hudesti met bijbehorende medaille en oorkonde. Spek, verbijsterd en geëmotioneerd door zoveel eerbetoon reageerde later: "Ik ben vooral dankbaar dat ik dit werk samen met jullie heb mogen doen." Twintig jaar geleden werd hij getroffen door de grote armoede en rampzalige gezondheidszorg in het noordoostelijk deel van Roemenië waar nog weinig hulpverleningsinstanties actief waren. Onder zijn voorzitterschap is veel tot stand gekomen al was het soms een moeizaam proces. Het oprichten van een ziekenhuisgebouw dat helaas weer moest worden gesloten, in plaats daarvan het starten van maaltijdproject Meals on Wheels, waarmee vereenzaamde ouderen worden geholpen en het doorlopend organiseren van vele transporten hulpgoederen waarmee tweedehands winkeltjes bevoorraad worden. Spek: "Het was wel eens tegen de stroom invaren wanneer afspraken niet werden nagekomen. Maar er zijn wel resultaten geboekt. Gelukkig kan het goederenvervoer voorlopig deels nog worden voortgezet en vanaf de zijlijn zal ik zeker het projectwerk van de stichting blijven volgen."

Meer berichten